Slovenija
19145 ogledov

Karl Erjavec z vsem orožjem v napad, pa še predsednik Desusa ni postal

Karel Erjavec Saša Despot
Kandidat za predsednika DeSUS Karl Erjavec, kot kaže, v kongresni tekmi tipa politično prizorišče, na katerega se vrača. Po informacijah STA naj bi se v četrtek sestal s prvakom SMC Zdravkom Počivalškom in predsednikom DZ Igorjem Zorčičem (SMC). S slednjim naj bi se sešel že minuli teden. Vsebine pogovorov ne razkrivajo.

Na vprašanje o pogovorih je Erjavec dejal le, da je za zdaj še vedno zgolj član DeSUS in še vedno zunaj politike.

A po odstopu Aleksandre Pivec z vrha DeSUS pa se Erjavec vrača v politično igro. V tekmi za predsednika DeSUS proti Srečku Felixu Kropetu velja za favorita. Kongres, ki zaradi epidemije poteka dopisno, se je začel v petek, končal pa se bo 5. decembra, ko bodo tudi javno razglasili rezultate.

Kdo bo DeSUS vodil v prihodnje, ne bo pomembno le za usodo stranke, ampak tudi za nadaljnje politično dogajanje v Sloveniji. DeSUS namreč poleg SMC in NSi vabijo v morebitno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB. Vodilni pobudnik KUL in potencialni mandatar je Jože P. Damijan.

Za konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Za zdaj jih potrebujejo še sedem, k sodelovanju pa vabijo prav poslance SMC in DeSUS. "Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo v trenutku, ko se bosta najmanj dve stranki odločili, da se v DZ skupaj pridružita in podpreta nezaupnico. To se bo lahko zgodilo šele po kongresu DeSUS," je na ponedeljkovi medijski konferenci povedal Damijan. Počivalšek je sicer možnost za sodelovanje SMC s KUL že zavrnil, prav tako so to storili v NSi.

Erjavec se je sicer 10. novembra ločeno sestal tako z Damijanom kot z Janšo.

V javnosti pa so se že pred nekaj tedni pojavila tudi ugibanja, da bi utegnil biti novi mandatar, s katerim bi zamenjali Janševo vlado, kar Erjavec. Stranke, vključene v KUL, na medijski konferenci večinoma niso konkretno odgovorile na vprašanje, ali bi ga podprle za mandatarja, če se izkaže, da bi lahko dobil 46 poslanskih glasov.

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da ne more vnaprej odgovarjati na to vprašanje, če predloga ni na mizi. Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da ima trenutno mandat stranke izključno za podporo Damijanu. Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je dodala, da se trenutno pogovarjajo z Damijanom, vse druge špekulacije pa da so nepotrebne. Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je odgovoril, da gre s tistim, za kogar se je odločil, do glasovanja.

Komentarjev 24
 • munja 20:08 05.december 2020.

  Kahl nas bo rešil, če verjameš. Požrl je vse besede, ki jih je izrekel, ko prejšnjič ni bil izvoljen in zdaj ste vsi srečni, kot otroci, da je prišel nazaj. Kaj je dobrega naredil v 30.letih, odkar se valja po ...prikaži več vladi, NIIIIČ!!! In zdaj bo spet mešal meglo za lepo plačo.

 • leonardo 08:11 26.november 2020.

  Hm, razmišljam, da bi bila tudi moja babica boljša za predsednika vlade kot ga imamo sedaj. Saj ne da bi se prav posebno spoznala na politiko ampak poštena pa je do zadnje dlake. Tako da, slabši ne bo kogarkoli bomo dobili.

 • Avatar pantani
  pantani 07:31 26.november 2020.

  Marš voluhar. Sam m...k v glavo!!!