Slovenija
29 ogledov

Karnerjeva čakata na izročitev

mihael karner Žurnal24 main
Slovenija še ni dobila naloga za predajo zakoncev Karner Avstriji.

Slovenija za zdaj ni prejela zahteve, naj Avstriji izroči Ljubljančana Alenko in Mihaela Karnerja, ki naj bi z nezakonito prodajo prepovedanih poživil zaslužila več kot 40 milijonov evrov.

Karnerjeva naj bi trenutno spet živela z družino v Ljubljani. Oba sta namreč avstrijskemu sodišču ločeno plačala varščino zato, da so ju izpustili na prostost. Alenka Karner naj bi za vrnitev v Slovenijo konec marca plačala 250 tisoč evrov, njen mož Mihael pa pred dnevi milijon evrov.

Poziva nima niti sodišče

Avstrijsko ustavno sodišče je ob tem odločilo, naj se vsaj do ponedeljka ustavi postopek izročitve Karnerjevih sodišču v Združenih državah Amerike (ZDA), kjer jima želijo soditi zaradi domnevno nezakonitih poslov.

"Če se bo izročitveni postopek pred pristojnimi organi Avstrije nadaljeval, bodo verjetno oba pozvali, naj se pri njih zglasita zaradi izvedbe predaje, kar je po vsej verjetnosti tudi eden izmed pogojev ukrepa odobritve varščine," ob tem pojasnjujejo na slovenskem ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU).

Če pa se Karnerjeva ne bi želela vrniti v Avstrijo, bi njuno vrnitev lahko zahtevali tudi z evropskim nalogom za prijetje in predajo. Na MPJU za zdaj takšnega naloga niso prejeli. "V postopkih predaje na podlagi takšnega naloga pristojni organi komunicirajo neposredno. Kar pomeni, da bodo pristojni iz Avstrije nalog poslali neposredno teritorialno pristojnemu okrožnemu sodišču Slovenije," dodajajo na ministrstvu.

Ljubljansko sodišče, ki bi bilo v tem primeru pozvano, naj Karnerjeva preda v Avstrijo, naloga za njuno predajo prav tako še ni prejelo.

Lahko reče ne

Avstrijsko zahtevo, naj Karnerjeva preda, bi sicer sodišče lahko tudi zavrnilo. "Sodišče odloča, ali so podani razlogi za predajo oziroma ali obstajajo razlogi za zavrnitev predaje," še pojasnjujejo na MPJU. V morebitno odločanje sodišča, ali naj ju predajo, pa MPJU ne bo vključeno. Sodišče jih namreč niti ni dolžno obvestiti, če bi tak nalog iz Avstrije dejansko prejelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.