Slovenija
39 ogledov

Kartelni sestanek za podražitev kave

Kavica Facebook
Domžalska gostinka sklicala sestanek, na katerem naj bi se dogovorili o tem, za koliko bodo dvignili cene.

Domžalska gostinka je prek sms sporočila sklicala kartelni sestanek lokalnih gostincev, na katerem naj bi se dogovorili, za koliko bodo dvignili cene. SMS sporočilo je prišlo tudi do uredništva portala Domžalec, ki nas je opozoril na zgodbo. 

sms | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"Spoštovani, 'kartelni' sestanek za gostince bo v ponedeljek, 7. 11. ob 17. uri … Prosimo vas, da s seboj prinesete osnutek novih cenikov, oziroma, da razmislite o tem … za koliko ste pripravljeni dvigniti cene…, da vse skupaj pregledamo in stvari dorečemo!" se glasi sporočilo, s katerim je kolege povabila na sestanek. 

A do kartelnega dogovora, najbrž tudi zaradi poročanja portala, ni prišlo. Kmalu je namreč sledila odpoved srečanja, iz katere pa je mogoče razumeti, kot da se je prvega sestanka udeležilo le šest lastnikov lokalov. 

"Vsem skupaj se zahvaljujem za vaš čas, ki sem si vam ga upala ukrasti … tudi jaz sem imela občutek, da iz te moke ne bo kruha, pa smo se na prvem sestanku, kjer nas je bilo samo šest, odločili, da širimo krog. Krog ni sklenjen, zato je sestanek brezpredmeten in ga ne bo. Mogoče bi se pa vseeno lahko dobili vsaj enkrat letno, da se spoznamo, pa mogoče kdaj drugič, v drugačnih okoliščinah kaj skupaj dorečemo. Lepo vas pozdravljam in želim vsem veliko poslovnih uspehov!" je podjetnica zapisala v SMS sporočilu. 

SMS2 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na Agenciji za varstvo konkurence so pojasnili, da so "prepovedani in nični sporazumi med podjetji, sklepi podjetniških združenj in usklajena ravnanja podjetij (sporazumi), katerih cilj ali učinek je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco". Izrecno je prepovedano "neposredno ali posredno določati nakupne ali prodajne cene ali druge poslovne pogoje".

Dovolj sta dve podjetji, dovoljenega kartela ni

"Pojem sporazum interpretiramo zelo široko. Za sporazum gre v primeru, ko se podjetja oziroma stranke sporazumejo o skupnemu načrtu, ki omejuje ali lahko omejuje njihovo samostojno sprejemanje poslovnih odločitev. Za sklenitev sporazuma zadošča izražena skupna volja podjetij, da na trgu ravnajo v skladu z izraženo voljo. Sporazum je lahko usten ali pisen, pri čemer se ne zahteva nobene obličnosti, niti pogodbenih kazni v primeru njegovega nespoštovanja. Bistveno je, da sta vsaj dve podjetji izrazili skupen namen, da se bosta obnašali na trgu na določen način in da sta ta namen izrazili prostovoljno," so pojasnili na gencji za varstvo konkurence. 

"Kartel sodi med najhujše kršitve pravil varstva konkurence in tako ni deležen nikakršnih izjem. Za kartele je za pravne osebe predvidena visoka globa v višini 10 odstotkov letnega prometa podjetja v predhodnem poslovnem, za njihove odgovorne osebe pa globa v višini pet do deset tisoč evrov," so še povedali na agenciji za varstvo konkurence.

Globa se lahko odpusti ali zniža storilcu, ki agenciji sam naznani, da je udeleženec v kartelu ter izpolni pogoje za program prizanesljivosti.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 25
  • yorky 13:49 27.november 2016.

    Včasih je bila kava 120 tolarjev, danes pa 1,20€ se pravi 100% dražja za tisti pljunek, ki jo dobiš in se nikakor ne more primerjati z pravo turško kavo, ki stane 100g v trgovini manj kot 1€ in je tudi ...prikaži več v nobenem lokalu ne kuhajo! Gostinci največ zaslužijo na kavah, več kot pa na alkoholnih pijačah! Pa še to! Pol se pa čudiite zakaj mladine pije alkohol? Normalno če je flaša piva 0,5 L 2,20€ oste brezalkoholne pijače, ki imajo samo 0,25l pa stane 2€!!!???? Valjda, da bo raje vsak naročil raje pivo in tle je kriva država, ki to dovoli! Moj nauk je da ne hodim po gostilnah!

  • Dušan Jakič 07:48 27.november 2016.

    Haha, prisilni jopič, haha, milo rečeno ja, zelo milo! 22%DDV in ena izmed najvišjih stopenj prispevkov za zdravstvo in pokojninsko. Po drugi strani pa zanič zdravstvo in mizerne penzije.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:41 27.november 2016.

    zaradi mene osebno je lahko kava v gostinstvu 5 eur ,ker je zanič,a pravo turško kavo ne kuhajo skoraj nikjer ,ki je edina dobra prava kava .expres kava je navadno sranje.pa še en pljunek od kave dobiš ,po vrh vsega ...prikaži več pa še kisla in brez mleka je ne moreš piti ampak to ni več kava ampak mlečni napitek