Slovenija
45 ogledov

Kaspersky naj bi sabotiral protivirusno konkurenco

Eugene Kaspersky Profimedias
Kaspersky, eno vodilnih podjetij na področju zaščite računalnikov pred zlonamernimi kodami in virusi, naj bi kar okoli 10 let skušalo sabotirati protivirusne programe svoje konkurence. V ruskem podjetju navedbe ostro zavračajo.

Agencija Reuters je pred dnevi objavila zgodbo s trditvami nekdanjih zaposlenih pri podjetju Kaspersky Lab, da so imeli njihovi inženirji nalogo seciranja programskih rešitev glavnih konkurentov. Cilj je bil, da bi jim uspelo programsko kodo konkurence preslepiti, tako da bi antivirusni programi tudi čiste datoteke pričeli označevati kot okužene in se s tem kompromitirati pred uporabniki.

Menda naj bi bili v ruski firmi, ki jo vodi ustanovitelj Eugene Kaspersky, zelo jezni, ker so drugi proizvajalci na tako izdaten način izrabljali rešitve v svojih programih, ki so jih iznašli pri družbi Kaspersky.

Kaspersky je nad pisanjem Reutersa odzval z ogorčenjem in je zanikal namigovanja nekdanjih zaposlenih o miniranju konkurence. 

Počutili so se, kot da sami rešujejo svet

Jedro spora se vrti okoli spletne strani VirusTotal, ki je nekakšno zbirališče najnaprednejših idej razvijalcev protivirusne zaščite. Protivirusna podjetja naj bi na to stran prostovoljno nalagala svoje rešitve, da bi se s skupnimi močmi lahko zoperstavili zlonamernim kodam.

A naj bi pri podjetju Kaspersky postali frustrirani, ker da so njihove objavljene rešitve pri konkurenci le s pridom izkoriščali, sami pa v zameno niso dobili nič uporabnega. Zato da so okoli leta 2010 skovali načrt, ki ga zanimivo podjetje deloma priznava celo v javnem odzivu. 

Po verziji zgodbe, kot jo navaja Kaspersky, je šlo za "eksperiment", s katerim so skušali dokazati, da veliko datotek določeni protivirusni programi označijo za škodljive zgolj zato, ker je iste datoteke kot takšne označil že kateri od drugih protivirusnih programov, ne pa zaradi dejanskega nadzora, ali je z datoteko kaj narobe. Kaspersky je trdil, da je tako na VirusTotal "nekdo" leta 2012 naložil določene datoteke, ki so se posledično izkazale za varne, čeprav so jih številni protivirusni programi označili za nevarne.

Pri konkurenci so z odzivi skopi in previdni. Pri Avastu, enem najbolj razširjenih zastonjskih protivirusnih proizvajalcev, so tako za SCMagazine.com odgovorili le, da ne morejo niti zanikati niti potrditi navedb o "eksperimentu" Kasperskega. "Če pa je to res, smo zelo razočarani."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.