Slovenija
25 ogledov

Katarina lahko mirno spi

Interpelacija. Za razrešitev Kresalove potrebujejo pobudniki 46 glasov. Najbrž jim ne bo uspelo.

Matematika. Katarina Kresal bo tudi po sredini interpelaciji skoraj zagotovo ostala ministrica za notranje zadeve. Pobudniki interpelacije iz vrst SDS, SNS in SLS bi namreč za uspeh morali nabrati 46 poslancev, ki bi glasovali za njeno razrešitev.

Danes pred poslance, potem na referendum
Ratifikacija. Poslanci bodo danes odločali o arbitražnem sporazumu, ki sta ga 4. novembra v Stockoholmu podpisala premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor. Ker je za ratifikacijo potrebna navadna večina, bo sporazum predvidoma danes ratificiran tudi brez podpore opozicije in poslanca SD Andreja Magajne, ki je sporazumu prejšnji teden odrekel podporo.

DeSUS ne bo dovolj
V državnem zboru so nam pojasnili, da 118. člen ustave določa, da pobudnik potrebuje podporo večine vseh poslancev: “Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev izreče nezaupnico vladi ali posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši.”

Čeprav je glasovanje poslancev po svoji vesti napovedala koalicijska DeSUS, med glasovanjem pa bi utegnil v dvorani manjkati tudi kateri od poslancev SD in Zaresa, to na izid ne more imeti odločilnega vpliva. Pobudniki interplacije imajo namreč sami teoretično 38 glasov, a je poslanec SNS Srečko Prijatelj v zaporu. Tudi če bi interpelacijo podprli poslanci DeSUS in poslanca manjšin, bi bilo zbranih 44 glasov še vedno premalo za razrešitev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.