Slovenija
11 ogledov

Katastrofalne posledice za zdravje

Krava Shutterstock
"Varčevanje na področju zagotavljanja varne hrane prehaja čez vse razumne meje in bo v najkrajšem času pripeljalo do katastrofalnih posledic za javno zdravje, zdravje živali," opozarja Zemljič.

Zaradi varčevalnih rezov so namreč veterini zmanjšali proračunska sredstva za 40 odstotkov na pet milijonov evrov. "Zaradi varčevanja bomo prisiljeni opustiti redne letne veterinarske preglede kmetijskih gospodarstev, ki jih sicer predpisuje zakon o veterinarskih merilih skladnosti," pravi predsednik Veterinarske zbornice Borut Zemljič.

Omenjeni zakon določa, da mora vlada zagotoviti, da živali in proizvodi, namenjeni trgovanju ali prometu, izvirajo iz gospodarstev, centrov ali organizacij, na katerih so opravljeni predpisani redni uradni veterinarski pregledi.  Podrobne pogoje o načinu pregleda in financiranju predpiše pristojni minister, kar pa kot opozarja Zemljič za to leto ni bilo storjeno. Pojasnil je še, da zaradi nepredpisanih podrobnih pogojev tudi gospodarstva sama ne morejo zaprositi veterinarjev za ta redni pregled, saj kasneje ta ne bo vpisan v predviden register.

Veterinarji ob tem opozarjajo, da v kolikor ne bo zagotovljena izvedba predpisanih rednih pregledov, bodo lahko živali za zakol in proizvodi, kot so mleko in jajca, prišli v prehransko verigo tudi z gospodarstev, ki ne ustrezajo normam glede zdravstvenega stanja živali.

Varnost je prioriteta

"V Republiki Sloveniji so bili standardi varnosti zdravja živali, ljudi in skrb za potrošnike vzpostavljeni na zelo visoki ravni, kar dokazuje odsotnost tako kužnih bolezni kot prehrambenih afer,“ komentirajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pojasnjujejo, da izvajajo naloge nadzora v okviru določenih virov, tako materialnih kot kadrovskih, pri izvajanju nalog upoštevajo načelo, da se uradni nadzor izvaja redno in na podlagi ocene tveganja, upoštevajoč zgodovino nosilcev dejavnosti in vsakršne druge informacije o tveganjih.

"Zaradi racionalizacije nadzora je bilo potrebno postaviti prioritete dela," pojasnjujejo. Prva prioriteta je tako izvedba predpisanih ukrepov v primeru suma ali izbruha bolezni bivše skupine liste A OIE, sledijo stalen nadzor v klavnicah in redne naloge varstva potrošnikov in zagotavljanje varne hrane, izvajanje monitoringov, potrjevanje veterinarskih spričeval, obravnava prijav občanov in vloge strank ter druge naloge. "Vsekakor so naloge povezane z varnostjo tista prioriteta, ki jo bo Uprava izvajala, naloge povezane z gospodarskimi aktivnostmi pa bodo izvedene takoj, ko bo to mogoče," dodajajo.

Komentarjev 4
  • Svito Estante 05:28 05.februar 2013.

    Levice ni! So pa desni, levi, sredinski, črni, zeleni grebatorji op.p. koritarji! Pol pa pejt na volitve! Evropa ala Merkel itn.. so tretjerazredni politiki naši pa petorazredni pa še popolni diletantje so ali pa se delajo bebce...kdo bi vedel?

  • Oxxo 18:01 04.februar 2013.

    Gre v naši banana republiki vsaj ena stvar tako kot je treba?JJ & CO je treba z mirnimi protesti potisnit s prestola in mu na predčasnih volitvah pokazati vrata parlamenta.Levica in sredina bi morala angažirat svoje volilce, da ...prikaži veča se množično udeležimo predčasnih volitev. JJ&CO; ima dobro izšolane in poslušne rekrute - volilce, ki slepo sledijo svojemu enemu in edinemu Führerju.

  • franke 17:43 04.februar 2013.

    TO ŽE DOLGO VEMO DA KRAVE KI DAJO VELIKO MLEKA SPLOH NE LULAJO AMPAK GRE VSE V MLEKO.