Slovenija
6956 ogledov

Katera banka je najcenejša in katera najdražja

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Banke so v enem letu podražile več kot osemdeset plačilnih storitev, ki jih občani najpogosteje uporabljajo, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Največkrat, kar petnajstkrat, so podražili storitve pri Banki Koper, sledi Hranilnica Lon z enajstimi podražitvami, Banka Celje z devetimi podražitvami ter Hypo banka in NLB, ki sta storitve podražili osemkrat. Največjo podražitev smo opazili pri Hranilnici Lon, ki je nadomestilo za direktno obremenitev povečala za 33 odstotkov. Za več kot 20 odstotkov so posamezne storitve podražile tudi Abanka, Banka Koper, BKS, Deželna banka, Sberbank banka in banka Sparkasse.

Tudi deset pocenitev 

Ob velikem številu podražitev so v ZPS v zadnjem letu opazili tudi deset pocenitev. Največ nadomestil, kar pet, so pocenili pri Poštni banki, ena storitev pa je postala cenejša pri Abanki, Banki Celje, Delavski hranilnici, Sparkasse in banki UniCredit.

Za tipičnega potrošnika, ki posluje na bančnem okencu, se je najbolj podražila košarica storitev komitentov Sberbank (20 %) in Hranilnice Lon (14 %), pri spletnih uporabnikih pa so se stroški poslovanja najbolj zvišali pri Hranilnici Lon (17 %) in Banki Koper (9 %).

Najcenejša je Delavska hranilnica

Primerjava bank | Avtor: ZPS ZPS

Potrošniki, ki poslujejo na bančnem okencu, bodo za svoje poslovanje na letni ravni najmanj odšteli pri Delavski hranilnici, le 50,54 evra. Deželna banka in Hranilnica Lon sta že več kot dvakrat dražji od najugodnejše, najdražje banke pa so Nova KBM, Sberbank in Hypo Alpe-Adria Bank, in sicer za več kot štirikrat.

Prek spleta najdražje SKB, Banka Koper in NLB

Primerjava bank | Avtor: ZPS ZPS

Tudi pri poslovanju s spletno banko je najugodnejša Delavska hranilnica, pri kateri bo tipični potrošnik za stroške poslovanja na letni ravni odštel 48,14 evra. Za dobrih 30 evrov sta dražji naslednji najugodnejši banki, Deželna banka in banka BKS. Pri spletnem poslovanju so najdražje SKB banka, Banka Koper in NLB, pri katerih boste morali na leto za storitev spletne banke plačati več kot 100 evrov.

Tipičen slovenski potrošnik opravi na svojem bančnem računu na mesec šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih ZPS ne upošteva morebitnih popustov za nove komitente, paketnih popustov ter ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila. 

Komentarjev 7
  • primorka 16:58 13.december 2016.

    Ja, seveda, kdo pa je država ? Sosedje ?

  • kapibara 13:11 20.junij 2016.

    Pogoj je jurček na trr.. celi mesec.. ??? ali samo ob plači..??

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:09 20.januar 2016.

    Tiste banke ki smo jih dokapitaliziral so najdražje. Kako ironično....