Slovenija
17 ogledov

Katera občina je najbolj učinkovita?

Pomanjkanje ustreznega znanja je eden glavnih problemov pri uvedbi bolj učinkovi Žurnal24 main
Portal Energetika.net je pripravil natečaj na energetsko najučinkovitejšo občino En.občina 010.

Projekt je namenjen slovenskim občinam, lokalnim energetskim agencijam in tudi podjetjem, ki pripravljajo projekte na tem področju. Osnova za oblikovanje meril za izbor in ocenjevanje energetsko najučinkovitejše občine je lokalni energetski koncept, ki ga morajo vse občine pripraviti do leta 2012.

Namen natečaja je občine spodbuditi k dejavnejšemu izvajanju projektov na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Razpis je izšel 28. junija, odprt bo do 25. avgusta.

Kot je pojasnil direktor vladne službe za podnebne spremembe Jernej Stritih, Slovenija znižanja izpustov toplogrednih plinov ne bo mogla doseči le pri velikih proizvajalcih, temveč bo treba veliko storiti tudi na lokalni ravni. "Zaradi tega so občine pri tem zelo pomembni deležniki," je dejal Stritih.

Cilj projekta je po besedah Jureta Lebna iz službe za podnebne spremembe "povečati učinkovito rabo energije v Sloveniji in ob tem tudi vpeljati večji delež obnovljivih virov v sama gospodinjstva". Ob tem je opozoril, da se nekatere, predvsem manjše občine, soočajo s pomanjkanjem znanja pri oblikovanju projektov in njihovi implementaciji.

Največji potencial v občinah
S tem se je strinjal tudi direktor podjetja Eco Consulting Aleš Šaver in dejal, da problem največkrat predstavljata "strokovnost oziroma razpoložljivost znanja na lokalni ravni". Ob tem je dodal, da imajo občine "največji potencial, kar se tiče energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.