Slovenija
3852 ogledov

Katere dokumente moramo vzeti na pot?

Potni list Boštjan Tacol
Potni list ali osebna izkaznica? Preverili smo, za vstop v katere države je dovolj osebna izkaznica ter kdaj potrebujete potni list in vizum.

Osebni dokument, ali potni list ali osebno izkaznico, moramo imeti vedno pri sebi, še posebej, če se odpravljamo v tujino.

Osebna izkaznica je zaradi svoje oblike in velikosti veliko bolj praktična od potnega lista, vendar pa z njo potovanja v vse države niso mogoča. Z njo lahko potujete v države članice Evropske unije in schengenskega območja, pa tudi v Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Makedonijo in Srbijo.

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve je vstop z osebno izkaznico mogoč tudi v Gibraltar, a ker so v preteklosti že bile težave, svetujejo, da popotniki vseeno s seboj vzamejo tudi potni list.

Osnova je potni list

Za vse ostale države, kamor vstop z osebno izkaznico ni mogoč, potrebujete potni list. Ob tem velja opozorilo, da je njegova veljavnost, predvsem za države, za katere potrebujete vizum, pogosto omejena na tri ali šest mesecev po načrtovanem odhodu iz države.

Potrebujem vizum?

Če za vstop v posamezno državo potrebujete vizum, boste najlažje preverili na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, kjer za vsako posamezno državo ponujajo tudi informacije o tamkajšnjih razmerah.

Čas trajanja vizuma, pogoji za njihovo pridobitev in čas čakanja se med državami razlikujejo, zato vam svetujemo, da si dokumente pravočasno uredite in preverite, ali morda v svojem potnem listu nimate žiga, ki bi vam onemogočil vstop v želeno državo. Težave boste denimo imeli, če boste s potnim listom z izraelskim žigom želeli vstopiti v nekatere arabske države, v Izrael pa vas ne bodo spustili z iranskim žigom.

Preverili smo, za katere najbolj priljubljene destinacije potrebujete vizume:
– ZDA: za turistična potovanja do 90 dni vizum ni potreben, najmanj 72 ur pred potovanjem morate izpolniti spletno prijavo in plačati 14 dolarjev, nujno morate imeti tudi povratno vozovnico;
– Avstralija: vizum je potreben, brezplačno ga lahko uredite prek spleta;
– Egipt: vizum je potreben, lahko ga dobite na mejnih prehodih, potni list pa mora biti od dneva izdaje vizuma veljaven še najmanj šest mesecev;
– Tunizija: za bivanja do 90 dni vizum ni potreben, za vstop v državo potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šestih mesecev od datuma vstopa;
– Turčija: vizum ni potreben, ob vstopu mora biti potni list veljaven še najmanj šest mesecev;
– Tajska: za turistično potovanje do 30 dni vizum ni potreben.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.