Slovenija
645 ogledov

Katere spolno prenosljive bolezni imamo Slovenci?

spolnost Žurnal24 main
Spolno prenosljivih bolezni in okužb je veliko več, kot si mislimo. S HPV naj bi se okužil vsak drugi.

1198 primerov spolno prenesenih okužb so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zabeležili predlani, a dejstvo je, da je okužb bistveno več. Kot ugotavljajo avtorice zadnjega poročila o spolno prenosljivih boleznih Irena Klavs, Tanja Kustec, Zdenka Kastelic in Sandra Kosmač so daleč najbolj razširjene spolno prenosljive okužbe v Sloveniji s človeškimi virusi papiloma oziroma HPV.

Vsak drugi vsaj enkrat okužen s HPV

"Več kot 50 odstotkov spolno aktivnih naj bi se v svojem življenju okužilo z vsaj enim spolno prenesenim genotipom HPV," ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in nadaljujejo, da večina teh okužb ni prepoznanih in spontano minejo v nekaj mesecih. Večina za okužbo ne bo niti vedela, redke in dolgotrajne okužbe pa lahko privedejo tudi do genitalnih in analnih rakov.

Človeški virusi papiloma oziroma HPV povzročajo tudi genitalne bradavice, ki so najpogosteje prijavljene virusne spolno prenosljive bolezni. V Sloveniji so predlani zaznali 466 primerov, kar je kar 59 odstotkov več kot leto prej. A dejstvo, da se število znanih bolezni povečuje ne gre pripisati ogromnemu porastu spolno prenosljivih bolezni. Avtorice poročila ugotavljajo, da k temu najverjetneje prispeva večja ozaveščenosti in tudi uvedba cepljenja. Uporaba kondoma bo verjetnost za okužbo zmanjšala, a ne popolnoma izničila, saj virus prisoten tudi na koži na osramju. Večje število spolnih partnerjev tako kot pri vseh spolno prenosljivih boleznih pomeni večje tveganje za okužbo.

Tabela | Avtor: NIJZ/Zurnal24 NIJZ/Zurnal24

Število primerov v Novi Gorici v nebo

Močno podcenjena je tudi okužba s najpogostejšo bakterijsko spolno preneseno okužbo – klamidijo. Predlani je nacionalni inštitut zabeležil 248 primerov, a to še zdaleč ni pravo število okužb. V laboratorijih se namreč opravi le 167 testov na 100 tisoč prebivalcev.

V Novi Gorici na primer se je leta 2005 tako število okužb s klamidijo malodane dvignilo v nebo, iz 300 prijavljenih primerov na 100 tisoč prebivalcev na več kot tisoč primerov na 100 tisoč primerov. Razlog seveda ni bila epidemija, ampak posledica projekta, kjer so v goriški regiji ponujali prostovoljno anonimno testiranje. "Ker so stopnje testiranja na klamidijske okužbe nizke, zamujamo priložnosti za prepoznavanje, zdravljenje in preprečevanje poznih posledic okužbe, predvsem za reproduktivno zdravje žensk," ugotavljajo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Največ spolno prenosljivih okužb je med moškimi

Statistično gledano podatki nacionalni inštitut za javno zdravje kažejo, da je okužba za vsemi spolno prenosljivimi boleznimi med moškimi večja. Največja odstopanja med spoloma se še posebej kažejo pri gonoreji, sifilisu in okužbi s HIV. Najbolj ogroženi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

V nasprotju z ostalimi boleznimi morajo zdravniki nove primere okužb s HIV prijaviti tudi Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Lani so tako zaznali 44 novih okužb s HIV (39 med moškimi in 5 med ženskami). A kot ugotavljajo na inštitutu je to še vedno v primerjavi z drugimi državami Evropske unije, o nižji prijavni incidenci okužbe s HIV so leta 2012 tako poročale le štiri države od 28 držav Unije.

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 16:17 27.februar 2015.

    Najbolje da se prijavim za prostitutka, ta država me jebe spred in zad.

  • kapibara 15:46 27.februar 2015.

    Res pa je, da sem pred časom imel bradavice na hurčetini, in ni bilo prijetno, kljub "zamrznitvi" in sta sta mi jih dve luštne medicinki "strgale".. mala neprijetna žlička-strgalka..

  • legija 08:41 27.februar 2015.

    Nič čudnega, če nas pa dnevno nategujejo, enkrat rdeči, drugič beli, tretjič črni, itd...!