Slovenija
13 ogledov

Kateri predor bo naslednji?

promet, gneča, zastoj, primorska
1/4
Žurnal24 main
Napaka na t. i. stikalu v predoru Dekani je bila kriva za skoraj celodnevno popolno zaporo primorske avtoceste. A v podoben sistem pametne avtoceste so vključeni tudi drugi glavni predori po državi.

Celoten odsek med cestninsko postajo Videž in odsekom Srmin je bil v obe smeri zaprt že od sinoči, zato je na vzporedni magistralki ves dan prihajalo do zastojev. Okoli 18. ure so po odpravi napake avtocesto vendarle odprli.

Vse naj bi zakuhalo stikalo
Okoli 16. ure je Anton Žagar, ki je pri Darsu pristojen za tehnologijo in inteligentne transportne sisteme, za Žurnal24 potrdil, da so domnevno napako uspeli najti. Pojasnil je, da naj bi bil za današnjo jezo voznikov po prvih ugotovitvah kriv switch v eni od odstavnih niš v predoru Dekani. Ta naj bi generirala tako veliko podatkovnega prometa, da se je celotna mreža začela sesuvati, tako da je bil sinoči onemogočen celotni informacijsko-krmilni sistem. Ker ta krmili tudi požarni algoritem in prezračevanje, Darsu ni preostalo drugega, da iz varnostnih razlogov zaprejo obe cevi predorov, saj bi v primeru nesreče lahko prišlo do katastrofe, razloge za težave pojasnjuje Žagar.

Žagar pravi, da na podlagi testiranj informacijsko-krmilni sistem trenutno deluje, zato upajo, da do nove napake ne bo več prišlo. Za vsak primer pa so sistem tako prilagodili, da lahko avtomatski nadzor nad požarnim algoritmom in prezračevanjem deluje nemoteno tudi v primeru novih težav, zato Žagar upa, da bo avtocesta poslej odprta za ves promet kljub morebitnim novim težavam.

Marjan Koler iz Darsa je za Žurnal24 pojasnil, da je odsek Videž–Srmin del tako imenovane pametne avtoceste, na kateri je mogoče na daljavo nadzirati nekatere nadzorne sisteme. Podobno so opremljeni še odseki čez Rebernice, čez Trojane in pod Šentvidom. Ali se lahko težave ponovijo tudi tam? "Teoretično lahko pride tudi do vesoljnega potopa," odgovarja Koler. O škodi zaradi celodnevne zapore na Darsu še nimajo podatkov. Stroški popravila naj ne bi bili veliki.

Zaradi težav vprašanja Vlačiču
Zaprtje avtoceste je dobilo tudi politično noto, saj je poslanec SDS Peter Verlič na ministra za promet Patricka Vlačiča naslovil poslansko vprašanje, v katerem od ministra zahteva, naj javno pojasni, kaj je razlog za težave in kdo je izvajalec varnostnih sistemov. Zanima ga tudi, kdo bo povrnil nastalo škodo. Verliča končno zanima, ali so slovenski predori varni za uporabnike.

Težave že od sinoči
Težave so Darsovi delavci zaznali zvečer in takoj v celoti zaprli odsek. Prišlo je do težav pri daljinskem krmiljenju predorskih avtomatskih informacijskih sistemov. "Če bi denimo v predorih zagorelo, bi se ob takšni okvari lahko pripetilo, da ne bi pravočasno dobili informacije in torej tudi ne bi pravočasno začeli gasiti," nam je pojasnil tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.