Slovenija
27 ogledov

Katerim državam se letos raje izognite?

Popotnik Shutterstock
Preverili smo, v katere države med letošnjimi poletnimi počitnicami ni priporočljivo odpotovati in kje je potrebna posebna previdnost.

Večina evropskih držav je turistom prijaznih in so varne za potovanja, drugače je drugod po svetu. Izogibajte se državam, kjer so vojne razmere ali od koder poročajo o naravnih nesrečah. Tudi če so države varne, pa ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) opozarja: bodite previdni ter pazite na svoje dokumente in osebne stvari.

Velika Britanija. Policija opozarja, da bodo v času olimpijskih iger po Londonu plenile kriminalne združbe iz Vzhodne Evrope in Južne Amerike. Tarče naj bi bili predvsem turisti, ki si želijo ogledati igre. Člani tolpe po besedah policije do turistov pristopajo z namenom, da bi jim prodali ponarejene vstopnice, v zameno pa zahtevajo bančne podatke in kode PIN. So v civilu in se izkazujejo s ponarejenimi izkaznicami.

Španija. Če se odpravljate na Kanarske otoke, bodite previdni, saj tam divjajo gozdni požari. MZZ turiste, ki se odpravljajo v Španijo, opozarja tudi na visoko stopnjo pouličnega kriminala. Veliko je ropov. Znanih je več primerov, ko so kriminalne združbe turistom na obvoznicah pri vstopu v večja mesta, denimo Barcelono, prebodle pnevmatike in jim, ko je voznik ustavil in pregledoval škodo, ukradle prtljago. V bližini Madrida pa delujejo roparji, ki se predstavljajo kot prometna policija. Ob tem svarijo, da lahko policisti zahtevajo le osebne dokumente, ne pa denarnice, prav tako ne smejo pregledati prtljage.

Turčija. V večjih mestih je veliko žeparjev. Zaradi terorizma so odsvetovana potovanja v province Hakkari, Sirnak, Siirt in Tunceli in v jugovzhodne province. Tam je navzočih tudi veliko policistov in če ne upoštevate njihovih varnostnih omejitev, lahko pristanete v zaporu.

Rusija. MZZ odsvetuje potovanja v obmejna območja z Gruzijo, Čečenijo, Ingušetijo in Dagestan. Zaradi povečane kontrole na ulicah opozarjajo, da morajo imeti turisti vedno pri sebi dokumente – potni list z vizumom in registracijo.

Komentarjev 1