Slovenija
680 ogledov

Katič prevzela posle na ministrstvu za pravosodje

primopredaja na ministrstvu za pravosodje Andreja Katić Dominika Švarc Pipan
1/8
Žan Kolman/KPV
Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je prevzela posle od svoje predhodnice Dominike Švarc Pipan.

Kot je dejala Andreja Katič, jo čaka veliko dela. Kot kaže, pa se bo vanj zakopala takoj. Med drugim bo danes odpovedala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva, opoldne pa se bo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem.

Dominika Švarc Pipan je dejala, da je hvaležna za priložnost, da je lahko vodila ministrstvo in da jo veseli, da se vrača na ministrsko mesto ravno Katič, ki je že bila ministrica za pravosodje. Ob tej priložnosti ji je tudi čestitala: "Želim ji uspešno delo in da se ministrstvu za pravosodje povrne ugled, ki si ga zasluži." Katič pa se je predhodnici zahvalila za njeno delo.

Švarc Pipan odnesla stavba na Litijski cesti

Andrejo Katič je na ministrsko funkcijo s 45 glasovi za in 18 proti DZ potrdil v torek, do menjave pa prihaja po odstopu Dominike Švarc Pipan zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ravno v torek so na ministrstvu in številnih drugih lokacijah potekale tudi hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja, med osumljenimi sicer ni Švarc Pipanove, je pa med njimi več uslužbencev ministrstva.

primopredaja na ministrstvu za pravosodje Andreja Katić Dominika Švarc Pipan | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Katič je ob prihodu na ministrstvo potrdila, da bo že danes preklicala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva. "Ne, ker ne bi zaupala nekaterim sodelavkam in sodelavcem, ampak predvsem zato, da vidim, kakšna pooblastila imajo in predvsem tudi, da se lahko sama prepričam o njihovih znanjih in kompetencah za opravljanje najpomembnejših zadev," je pojasnila že prejšnji teden ob napovedi ukrepa med predstavitvijo kandidature na odboru DZ. Več o reševanju afere pa bo lahko povedala v prihodnjih dneh, je dejala še preden sta si s predhodnico predali posle.

Med izzivi, ki jo čakajo, je tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, s katero vlada in DZ zamujata že več kot 60 dni, sodniki in tožilci pa zaradi tega že od začetka leta izvajajo protestne aktivnosti. Predstavniki Slovenskega sodniškega društva bodo danes na državno odvetništvo predali več kot 300 zahtevkov sodnikov za mirno rešitev glede prikrajšanja pri plačah.

primopredaja na ministrstvu za pravosodje Andreja Katić Dominika Švarc Pipan | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Katič je že napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe skozi poseben zakon, ki da ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. Se bo pa danes opoldne sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Kot je dejala, gre za formalen obisk, "saj se spodobi", da se srečata ob začetku mandata. V četrtek pa se bodo o uresničitvi ustavne odločbe pogovarjali s predstavniki pravosodja.

Katič sicer na stol ministrice za pravosodje seda že drugič, prvič je funkcijo opravljala v vladi Marjana Šarca, skupno pa je to že njen tretji ministrski mandat, saj je v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. Tudi aktualno vladno ekipo dobro pozna, doslej je bila namreč državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2