Slovenija
29 ogledov

Kavčič v boj s Kresalovo

Kavčič je o odločitvi za kandidaturo premišljeval dalj časa. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V kandidaturo za predsednika LDS se je poleg zdajšnje vodje Katarine Kresal podal tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič ocenjuje, da ima dovolj široko podporo med člani LDS, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo. Kritičen je do elit v Sloveniji, ob tem pa izpostavlja nujnost za krepitev pozornosti javnemu interesu.

Po Kavčičevem mnenju moramo v Sloveniji vrniti pristnejšo povezavo med politiko in javnim interesom. Osrednji razvojni problem Slovenije pa je, "da so vsi glavni posli rezervirani za poslovno-politično-finančne interese nekaterih skupin, zato Slovenija ne more iz te paralize, tega krča neustvarjalnosti in negativnega stanja duha", je novinarjem na sedežu stranke po oddaji soglasja h kandidaturi povedal Kavčič.

Na tem mestu bodo morali po njegovem mnenju z njim ali brez njega najti pot za spremembe – za bolj avtentično zastopanje javnega interesa, več vloge srednjega razreda ter za kritičen pogled do elit. Opraviti bomo morali razdelitev med elitami, ki so družbenokoristne, ter med tistimi, ki so "bolj plenilsko nadarjene", opozarja. To je po njegovem mnenju eden od hudih problemov Slovenije.

O Kresalovi ni želel
Na vprašanje, kako ocenjuje delo predsednice LDS Katarine Kresal, odgovarja, da v svojem delovanju ne želi izgubljati časa in energije s tem, da bi se postavljal v vlogo arbitra posameznih osebnosti v gospodarsko-političnem prostoru, temveč v oblikovanje in predlaganje rešitev za naprej.

S kandidaturo želi okrepiti položaj stranke. Po njegovih ocenah Slovenija potrebuje gibanje, ki bi lahko vključevalo tudi nekaj strank, LDS pa bi lahko bila tudi jedro tega gibanja. Gibanje mora mobilizirati tisto, kar je dobrega in nekorumpiranega v strankarskih vrstah, "ker je tega veliko", ter krepiti pozitivne elemente civilne družbe. Treba je doseči družbeno mobilizacijo za bolj pristno uveljavljanje javnega interesa, poudarja Kavčič.

Rok se izteče ob polnoči
Trenutno sta podani soglasji k predlogu za kandidaturo Katarine Kresal in Blaža Kavčiča. Rok za oddajo soglasij se sicer izteče ob polnoči.

Za kandidaturo Kresalove je prišlo približno petkrat več predlogov kot za Kavčiča, je novinarjem pojasnil generalni sekretar stranke Uroš Petohleb.

LDS bo novo vodstvo volil na kongresu, ki bo 28. maja v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.