Slovenija
15 ogledov

Kavomat opeče le neprevidne Američane

Avtomat za kavo Shutterstock
V Sloveniji izdelujejo le enega od šestih kavomatov znamke Tassimo, ki so se znašli v središču prostovoljnega vpoklica v ZDA in Kanadi, v Evropi pa jih ne prodajajo. Glavno breme težav sicer ni v kavomatih, temveč v tako imenovanih T-diskih, ki odstopajo od standardov in lahko ob napačnem rokovanju z aparatom povzročijo opekline.

Kot smo pisali v petek, so na ameriškem in kanadskem trgu zaradi več kot sto registriranih primerov opeklin objavili vpoklic skupno kar 1,7 milijona kavomatov Boscheve linije Tassimo. Ameriški urad za varstvo potrošnikov je na svoji strani pojasnil, da je predmet prostovoljnega vpoklica šest spornih modelov, ki naj jih potrošniki ne uporabljajo. Sporne modele po ameriških podatkih izdelujejo na Kitajskem in tudi v Sloveniji v tukajšnji tovarni BSH Hišni aparati v Nazarjah. Hkrati so vpoklicali tudi štiri milijone T-diskov, izdelanih znotraj določenega časovnega obdobja.

Predstavniki tovarne v Nazarjah so nam pojasnili, da pri njih izdelujejo le en model za ameriško tržišče. Hkrati zatrjujejo, da noben od aparatov Tassimo nima nobene znane napake in da je predmet prostovoljnega vpoklica z njihovega stališča pravzaprav le držalo T-diska, ki ga bodo zainteresiranim uporabnikom brezplačno zamenjali.

 

"Poziv  temelji na potencialni možnosti manjše opekline, če uporabnik odpre aparat med pripravo napitka in če je hkrati laminacija aluminijaste folije na plastičnem lončku T-diska nepopolna ... V opisani situaciji lahko nekaj mililitrov – manj kot 25 mililitrov – vroče tekočine (manj kot 90°C)  izteče iz aparata in lahko povzroči manjšo opeklino uporabniku ... Novo držalo bolje fiksira T-Disk in onemogoča nekontrolirano iztekanje vroče tekočine pri nepravilni uporabi," pojasnjujejo v skupini.

Po njihovem je torej težava v odstopanju od zahtevane kvalitete pri produkciji Espresso T-diskov, ki jih izdeluje korporacija Kraft Food. T-diski se lahko zaradi omenjenih težav zamašijo, to pa lahko povzroči popustitev laminacije in posledično iztekanje tekočine. Kraft Food je sporne T-diske na ameriškem in kanadskem trgu odpoklical, v Evropi pa omenjenih težav niso zaznali, zato tudi vpoklica na tukajšnjih trgih ni.

Podobno so nam odgovorili tudi na Tržnem inšpektoratu RS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.