Slovenija
14 ogledov

"Kazalci kažejo, da Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč"

Guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec je v petek povedal, da bi Slove Žurnal24 main
Vsi makroekonomski kazalci trenutno kažejo, da Sloveniji ne bo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč, če bo sprejela odločne ukrepe za stabilizacijo javnih financ, reformi trga dela in pokojninskega sistema ter sanirala bančni sektor, je po seji sveta ECB danes na Brdu pri Kranju povedal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

"A to je na koncu politična odločitev," je glede prošnje za pomoč na novinarski konferenci po seji sveta Evropske centralne banke (ECB) povedal Marko Kranjec. Visoki donosi na slovenske obveznice po njegovem mnenju ne odražajo temeljev. Spomnil je, da je kapitalski trg za slovenske obveznice zelo plitek, transakcije so redke, zato ne moremo na podlagi le nekaj transakcij ocenjevati temeljev. "Verjamemo, da se bodo donosi s sprejetjem omenjenih ukrepov znižali," je dejal.

"Slovenija mora izvesti nujne reforme"

Predsednik ECB Mario Draghi razmer v Sloveniji ni želel podrobneje komentirati, je pa dejal, da se glede vprašanja, ali bo Slovenija potrebovala mednarodno finančno pomoč, strinjajo z oceno Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Misija IMF je ta teden končala redni jesenski obisk v Sloveniji, njen vodja Antonio Spilimbergo pa je ob predstavitvi zaključkov obiska ocenil, da mora Slovenija izvesti nujne reforme. Če ji bo to uspelo, bo to pomirilo trge, je dejal.

Svet ECB dvakrat letno zaseda izven Frankfurta, kjer je sedež osrednje denarne ustanove v območju evra. Na današnjem zasedanju niso sprejeli pomembnejših odločitev. Ključna obrestna mera za območje evra je tako ostala na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka.

Komentarjev 3
  • deželan 20:31 04.oktober 2012.

    Saj ne morem verjeti a je res , da moram braniti bankirej.Če nebi bili tako pohlepni in potretni , nebi vzeli toliko kreditov , potem nam nihče nebi nič ukazoval. Ukazujejo pa nam samo tam, kjer preveč trošimo.<br ...prikaži večr />Kriviti bankirje zaradi tega je nesmoterno, problem ostane. Napaka je pri odločitvah za kaj se jemljejo krediti in to zakaj smo se odločili suvereno ! Torej poiščimo krivca na lastnem dvorišču "

  • mirko 20:25 04.oktober 2012.

    Kako očitno je kakšen sistem delovanja imajo na IMF. Najprej državo spravijo na kolena (gospodarsko), četudi je prej bila v dobri formi (Grčija, Španija, Slovenija, ...). To naredijo umetno z pomočjo njihovih bonitetnih hiš. Potem pa ponujajo rešitev v obliki ...prikaži več privatizacije, to pa pomeni razprodaja ustvarjenega bogastva z nepremičnino vred. In to za zelo mali denar. Lastniki bodo torej tujci, nekaj malega pa tudi naših tajkunov. Kaj je torej cilj IMF-a ? Čim večja koncentracija bogastva v čim hitrejšem tempu. Kdo pa sploh upravlja z IMF-om in kdo je lastnik ? To so že do sedaj najbogatejši ljudje na svetu, upravljanje pa so zaupali svojim zanesljivim ritolizcem, katere dobro plačajo za njihovo hinavsko delo po celem svetu. Na kratko povedano, njihov cilj je gospodarsko uničit države- družbe, ki še imajo v svojih rokah bogastvo in jih potem poceni kupiti. Ampak jim ne bo uspelo izvest svojega satanskega načrta, to je zasužnjit čimveč ljudi na svetu, na koncu zmaga vedno dobro.

  • bojovi 19:55 04.oktober 2012.

    Dokler id*oti hodijo na naš račun se razvajat in govorit to kaj vsak bimbo že ve, potem še kako bomo morali prostiti za pomoč.