Slovenija
28 ogledov

Kažejo napredek

Učna pomoč v dnevnem centru za romske otrok je vse bolj obiskana. Finančna pomoč Žurnal24 main
DRPD Novo mesto je predstavilo rezultate enoletnega projekta.
Dnevni center v številkah. Dnevni center za romske otroke je potekal vsak dan, štiri ure popoldne, skupno ga je obiskovalo 45 otrok v starosti od pet do 15 let, dnevno pa je bilo v program vključenih približno 15 otrok. Izvedli so 1.915 ur učne pomoči in 322 različnih delavnic.

"Sredstva Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP v višini 50 tisoč evrov so nam omogočila, da smo v romskem naselju Brezje vzpostavili dnevni center za otroke in organizirali šolo za romske starše, kjer je na petih srečanjih na temo zdravstvene preventive in nasilja v družini sodelovalo 20 mam in babic," pojasnjuje Andreja Luštek, koordinatorka programov na društvu za razvijanje prostovoljnega dela (DPRD). Opravili so tudi 210 ur individualnega svetovanja na domu ter izdali priročnik za delo z romskimi otroki.

Mnogi so imeli težave že z držanjem pisala, danes pa samostojno ustvarjajo. Vse, kar potrebujejo, je ogromno spodbude in pohvale.
Nina Stojakovič

Razlik ni malo
Namen projekta je vsakodnevno izvajanje različnih dejavnosti, ki otrokom med drugim omogočajo lažje in bolj kakovostno vključevanje v družbo in šolski sistem. Nina Stojakovič, pedagoginja in sociologinja, pravi, da je napredek opazen predvsem pri poznavanju jezika in vedenjskih navadah, se pa kažejo tudi velike razlike: "Zgodi se, da je šestletni otrok na enaki stopnji kot desetletnik." Dodaja, da so morali otroke sprva zelo motivirati za učenje in delo. "Zdaj pa je večina otrok, tudi tistih, ki so bili na začetku težko eno minuto pri miru, sposobnih reševati naloge tudi več kot uro."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.