Slovenija
26 ogledov

Kazen bi zdaj določili sami

Parkomat Anže Petkovšek
MOL. Danes se bodo svetniki izredno sestali zaradi kazni za neplačilo parkirnine.

Za neplačilo parkirnine na parkomatih želi Mestna občina Ljubljana določiti kazen v višini 40 evrov. Za danes so sklicali izredno sejo, na kateri bodo obravnavali spremembo 15. člena odloka o cestnoprometni ureditvi. To je posledica napovedanega povišanja kazni za omenjeni prekršek na 200 evrov in nato opozorila ministrstva za promet, da MOL v členu o prometni signalizaciji novega zakona o pravilih cestnega prometa za to nima podlage.

Ker globa za neplačilo parkirnine v odloku do zdaj ni bila določena, smo MOL vprašali, na podlagi česa so lahko za tak prekršek zaračunavali 40 evrov. Odgovore še čakamo, so pa v sporočilu za javnost zapisali: “Glede na zelo splošno opredeljene prepovedi in prekrške glede navedenih ravnanj je bila doslej navedena določba (člen o prometni signalizaciji) podlaga tudi za izrekanje prekrškov zaradi kršitve obveznosti parkirnine na javnih parkiriščih, določene s prometno signalizacijo.”

Vendar če so ta člen uporabljali tudi, ko je bil v veljavi prejšnji zakon o varnosti cestnega prometa, niso ravnali prav, meni pravnik Rajko Pirnat. Tudi takrat to namreč ni mogla biti podlaga za zaračunavanje kazni za neplačilo parkirnine, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.