Slovenija
48 ogledov

Kazen sodnici zaradi lažne identifikacije: premestitev

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Sodnica, predsednica sodišča v Murski Soboti, se je policistom v lokalu predstavila z lažnim imenom. Kazen za njeno dejanje je dokaj mila, za pol leta so jo premestili na drugo sodišče.

Poročali smo že o dogodku z lanskega avgusta, ko so v enem izmed lokalov v bližini murskosoboškega sodišča obratovali preko delovnega časa in sosesko motili s preglasno glasbo.

Policisti so v lokalu popisali goste in naknadno ugotovili, da dve osebi nista podali svojih resničnih podatkov. Z lažnim imenom se je predstavila tudi predsednica murskosoboškega sodišča, Darinka Pušenjak. Policistom je podala ime svoje nekdanje sodelavke, ki je že upokojena, stanuje pa v isti ulici, kot predsednica.

Disciplinski ukrep: premestitev

Vrhovno sodišče je nedavno lažnivi sodnici izreklo sankcijo premestitve na drugo okrajno sodišče na območju mariborskega okrožnega sodišča, in sicer za šest mesecev. Sodnica se je na takšen disciplinski ukrep pritožila, vendar njeno pritožbo je zdaj Disciplinsko sodišče druge stopnje zavrnilo kot neutemeljeno, sodnico bodo tako premestili.

Predsednica sodniškega društva Janja Roblek je že nekaj dni po spornem dogodku poudarila, da ravnanje predsednice soboškega sodišča zagotovo ni v skladu s kodeksom sodniške etike. "Gre za dejanje, ki naj bi bilo sodnikom tuje, Če kdo, potem smo sodniki tisti, ki moramo s svojim ravnanjem in življenjem zunaj sodišča ravnati tako, da varujemo ugled sodniške službe. Ravnanje te sodnice k temu zagotovo ni prispevalo. Zelo milo rečeno," je povedala za naš portal.

Ravnanje predsednice sodišča, ki je policistom podala lažno ime in podatke, bo obravnaval še Sodni svet na svoji prihodnji seji.

Komentarjev 7
  • dragec 14:03 24.februar 2015.

    pravniška,poštena družina Pušenjakovi???????

  • kapibara 09:56 24.februar 2015.

    Zsa ZSa Gabor, je pa kar polcaja po hizdi, ker je vztarjal, da mu pove pravilno let starosti.. :-)

  • kapibara 09:55 24.februar 2015.

    Do sedaj najhujša sodniška kazen. Tožilka, ki pa je umor, spremenila v uboj, pa za kazen nižja ocena dela, tapa vpliva na dopust, 2 dni maj, katerega ima sigurno že sedaj preveč..