Slovenija
22 ogledov

Kazen za poslance, ki bodo "špricali"

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Predlog, da bodo evropski poslanci, ki v torek ne bodo prisluhnili govoru predsednika evropske unije Barrosa, kaznovani, je naletel na negativne odzive tudi med slovenskimi evroposlanci.

Vodje političnih skupin v evropskem parlamentu predlagajo, da bi bil vsak poslanec, ki ne bo prisluhnil govoru predsednika evropske komisije Joséja Manuela Barrosa o stanju v Evropski uniji, kaznovan s 150 evri plačila. Nekateri evroposlanci so že napovedali, da se zdaj nalašč ne bodo udeležili jutrišnje seje.

"Malo se bom ravnal po kolegih v poslanski skupini," pravi slovenski evroposlanec Ivo Vajgl. "Pridružujem se celi vrsti protestov poslancev. Groziti s sankcijami se mi ne zdi primerno," pravi. Sam se udeležuje zasedanj, če je le mogoče. Opozorilu, da včasih, tudi če želijo, ne morejo biti na seji, ker hkrati poteka tudi seja kakšnega odbora, katerega člani so, se pridružujejo tudi drugi slovenski evroposlanci, ki smo jih poklicali.

"Delo bi morali organizirati tako, da bi vsaj ob najpomembnejših zasedanjih in govorih v parlamentu bila zagotovljena navzočnost poslancev," pravi Milan Zver. V času pomembnih zasedanj evropskega parlamenta tako ne bi smelo biti sej odborov. Glede predvidene kazni pa pravi: "Ni pravi ukrep, lahko pa ga razumem." Prazni stoli niso dobri za podobo evropskega parlamenta.

"Tudi sama želim takšne organizacije dela, ki bi nam omogočala celostno navzočnost na plenarnem zasedanju," pravi poslanka Romana Jordan Cizelj, medtem ko Jelko Kacin predvidene kazni še ne more komentirati. "Popoldne bomo imeli sestanek politične skupine, kjer bodo vodja skupine in podpredsedniki, ki sodelujejo na razširjenih sejah predsedstva povedali, kako je prišlo do takšne odločitve. Takrat vam bom lahko povedal več," nam je povedal po telefonu.

Ali bodo poslanci res kaznovani s 150 evri, če jutri ne bodo prisluhnili Barrosu, bo sicer danes odločil predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Do zdaj je veljalo le, da poslanci izgubijo polovico dnevnih dodatkov, če niso navzoči na vsaj polovici glasovanj v času zasedanja evropskega parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.