Slovenija
26 ogledov

Kazen zaradi garaže?

Mestna občina mora biti odprta za občane, je ohranitev modre cone pri občinski s Žurnal24 main
Kranjska knjižnica. Zaradi odstopa od gradnje garažne hiše župan sluti odškodninski 
zahtevek.

Odstop od gradnje garažne hiše pod Slovenskim trgom ne bo imel nobenega vpliva na odprtje nove knjižnice v Globusu, je zatrdila Olga Jambrek, načelnica Upravne enote Kranj. V javnosti je bilo slišati izraze bojazni, da bi lahko imel objekt zaradi izpada predvidenih parkirišč težave pri pridobivanju ustreznih dovoljenj za obratovanje.

Jambrekova je priznala, da je upravni organ zahteval določeno število parkirnih prostorov, toda prostorski akt omogoča tudi izjemo in določa, da zahteve ni treba izpolniti, če je v bližini možno parkiranje na javnih parkiriščih, investitor pa pridobi soglasje. Mestna občina Kranj je kot upravljalka javnih parkirišč tako soglasje izdala, je navedla Jambrekova.

Pravica za 700 mest
Parkiranje
. Občina Kranj je po pogodbi s Kranjskimi parkirišči prispevala stavbno pravico za garažni hiši na Hujah in pod Slovenskim trgom. Skupno je bilo na dveh lokacijah predvidenih 700 parkirnih prostorov.

Odškodninski zahtevek
Kranjski župan Mohor Bogataj medtem zaradi odstopa od gradnje garažnih hiš sluti odškodninski zahtevek. “Pogodba, ki jo je (z investitorjem, podjetjem Kranjska parkirišča, op. a.) sklenila nekdanja občinska uprava, je dokaj zahtevna. Predvideva, da bi morala občina, če ne pride do realizacije, nekaj plačati,” je dejal Bogataj. Zadevo proučuje pravna služba, Bogataj pa pričakuje, da bodo z investitorjem zadevo razčistili.

Poslovna skrivnost
Pavel Jazbec, prokurist Kranjskih parkirišč, o morebitnem odškodninskem zahtevku ni želel povedati ničesar. “Vsebina pogodbe je poslovna skrivnost, ki je ne nameravamo odkrivati,” je zapisal. Skop v odgovorih je bil tudi do vprašanj, ali dejansko drži, da Kranjska parkirišča odstopajo od gradnje, zakaj in ali to velja tudi za garažno hišo na Hujah. “Svetujem vam, da tudi podrobne informacije o stanju projekta pridobite na istem mestu, na katerem ste pridobili splošne,” je odgovoril.

Kaj pravi župan
Po Bogatajevih besedah je investitor ugotovil, da gradnja garažne hiše pod Slovenskim trgom ni več ekonomsko upravičena, ker je mestna uprava odstopila od zaprtja ceste mimo občinske stavbe in ohranila več deset javnih parkirišč.

Ni presenečen
Aleksandra Pavšlarja, predsednika Krajevne skupnosti Center, kjer naj bi obe garažni hiši zrasli, razvoj dogodkov ni presenetil “glede na to, da je bila stavbna pravica dana podjetju s skrivnostnim lastnikom na Cipru, pri čemer ni imelo nobenega kapitala. Jasno je, da s takim podjetjem ni možno sklepati poslov v vrednosti deset milijonov evrov.”

“Prej ali slej bo gradnja garažne hiše neposredno ob mestnem jedru nujna,” je nadaljeval Pavšlar. “Ko se bo poslovna aktivnost v mestu okrepila, se bo izkazalo, da je obstoječih parkirnih prostorov premalo. A glede na to, da garažnih hiš zdaj ne bo, je nujno ohraniti vse obstoječe javne parkirne prostore in ustaviti ukinjanje modrih con, sicer bomo res v težavah,” je opozoril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.