Slovenija
19 ogledov

Kazenska ovadba v Vegradu

null Žurnal24 main
Pahor hotel obiskati Prevent, vendar ga je uprava zavrnila. Prevent: Prišlo je do nesporazuma.

Premier Borut Pahor se je na današnji tiskovni konferenci po seji vlade dotaknil tudi razmer v Vegradu in Preventu, katerih delavci iz dneva v dan doživljajo večjo agonijo. 

Zahtevki za stečaj
Na celjskem sodišču je vloženih pet zahtevkov za stečaj Vegrada. Vložila so jih podjetja Martink iz Ljubljane, Tuš Nepremičnine iz Celja, Taxgroup iz Ljubljane, Lafarge Cement iz Trbovelj ter Ferrotransz 98 Kereskedelmi iz madžarskega Dabasa. Pred tem je predlog za stečaj Vegrada že sredi junija vložil samostojni podjetnik Anton Živko, a ga je teden dni pozneje umaknil. (STA)

Za primer Vegrada je napovedal, da bo vložena kazenska ovadba, kaj več premier ni želel razkriti. "To ni stvar krize," je poudaril. Po njegovem mnenju razlogi za trenutne razmere v tem podjetju tičijo drugje.

Poudaril je, da morajo biti delavci za svoje delo plačani. Če podjetje tega ne stori, pa mora delavce zaščititi država, je prepričan Pahor. Seznanil se je tudi s poročilom inšpektorata za delo o razmerah v Vegradu, kjer delavci že več mesecev niso prejeli plačila.

V Preventu dobil košarico
Pahor je želel obiskati Prevent in se pogovoriti z vodstvom, vendar pa se to ne bo zgodilo, uprava podjetja je srečanje namreč zavrnila. "Država nima pravice, da bi se vtikala v odločitve zasebnega podjetja. Razen ko gre za usodo delavcev," poudarja premier in dodaja, da jih zelo zanima, kakšne bodo odločitve vodstva o usodi podjetja in zaposlenih.

Prevent: Bila je pomota
Iz Preventa pa so sporočili, da je premier pri njih dobrodošel kadarkoli, v tem primeru pa je prišlo do nesporazuma. Poudarili so še, da se je uprava Preventa že pred časom obrnila na državo s prošnjo za pomoč. Pogovarjajo se z ministrstvom za gospodarstvo in davčno upravo, kar po njihovih besedah kaže željo, da se v reševanje situacije vključijo tudi predstavniki države.

Jutri v Muro
Pahor je še napovedal, da bosta jutri skupaj z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić obiskala Muro. Po mnenju premierja je bila sanacija tega podjetja, ki je šlo lani v stečaj, uspešna.

Radićeva bo jutri tudi predstavila 185 milijonov evrov vreden razpis za regionalna gospodarska središča. Osnovni namen tega je po Pahorjevih besedah krepitev konkurenčnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.