Slovenija
125 ogledov

Dvojčka umrla pred porodom, starša po pravico na sodišče

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Odvetnik staršev, ki sta jima dvojčka umrla v začetku leta pred porodom v trboveljski bolnišnici, Milan Vajda je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Ali se bo tožilstvo odločilo za pregon, še ni znano.

Kazenska ovadba je vložena proti bolnišnici kot pravni osebi, pa tudi proti strokovni vodji bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci ter proti zdravnici Maji Merkun, poroča STA.

V porodnišnici Trbovlje so 11. januarja sprejeli  žensko v 38. tednu nosečnosti, ki je nosila enojajčna dvojčka v eni posteljici. Po pregledu je dežurna zdravnica ugotovila, da sta plodova mrtva. Nosečnica je bila na carski rez naročena 15. januarja. O tem smo pisali v članku: V trboveljski porodnišnici pred porodom umrla enojajčna dvojčka.

Predstojnik porodnišnice Miroslav Jurca je ob dogodku za Žurnal24 poudaril, da ni šlo za pacientko njihove porodnišnice, pač pa pacientko, ki je bila v njihovo ustanovo v zadnjih tednih nosečnosti poslana na konzultacije z ultrazvočnimi preiskavami. Sam jo je ultrazvočno pregledal konec leta, ko je tudi ustno svetoval, da se nosečnost čim prej zajključi. 4. januarja jo je na ponovnem ultrazvoku pregledala druga ginekologinja trboveljske porodnišnice, na podlagi tega pregleda pa je bila izdana napotnica po kateri bi morala nosečnica priti na carski rez 15. januarja.

Ultrazvočni izvidi so bili normalni

"Kaj je razlog, da se je naša ginekologinja tako odločila ne vem, ker z njo nisem govoril. So pa bile vse ultrazvočne preiskave v redu, izvidi normalni, pri zarodkih nismo našli nobenih anomalij. Nekaj se je moralo zgoditi na nivoju posteljice, čemur je lahko botroval visok pritisk,"  je še povedal Jurca. Tablete proti visokemu pritisku je nosečnica začela dobivati ob koncu nosečnosti.

Med vsemi nosečnosti sta v Sloveniji približno dva odstotka z dvojčki, kar je približno 400 porodov z dvojčki. Od tega je okrog 80 dvojčkov v skupni posteljici in ločeni amnijski votlini. Pri enojajčnih dvojčkih so tveganja za smrt v maternici in v prvih sedmih dneh po porodu največja. Smrtnost takšnih dvojčkov po porodu je sedemkrat večja kot pri enoplodni nosečnosti oz. štiri- do petkrat večja kot pri dvojajčnih dvojčkih.

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.