Slovenija
95 ogledov

Kazenske ovadbe za plagiatorstvo

Koliko je Tone Košmrlj (Pop Design) plačal tujima avtorjema za "izposojo" Božičn Žurnal24 main
Če bo podan sum kaznivega dejanja zaradi kršitve avtorskih pravic, bo Urad za intelektualno lastnino podal kazenske ovadbe.

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino ostro obsoja ravnanje katerihkoli oseb, ki si lastijo avtorska dela drugih oseb. V odzivu na včerajšnje odkritje Žurnala24, da je pesem Na božično noč plagiat, urad opozarja, da je avtorska pravica ustavno varovana, urad pa si bo prizadeval, da imetniki pravic uživajo vse pravice s tega naslova.

Če bo urad ugotovil, da je podan sum storitve kaznivega dejanja zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic (na primer plagiatorstvo), bo pristojnim organom podal kazenske ovadbe.

Obema skladbama lahko prisluhnete na tej povezavi.

Spomnimo. Včeraj sta nemška avtorja Grant Stevens in Micki Meuser pesmi z naslovom Man of the World potrdila, da je že skoraj ponarodela pesem Na božično noč plagiat. Tone Košmrlj, ki se je pod pesmijo podpisal kot skladatelj in aranžer, je krajo priznal, obenem pa dejal, da avtorja do danes ni našel. Poleg Košmrlja je kot avtor pesmi podpisan tudi Miran Rudan (besedilo).

Če bo prišlo do tožbe in se izkazalo, da je pesem dejansko plagiat, bi se lahko zahtevala odškodnina za vsa leta neupravičenega izkoriščanja tujega dela, Sazas pa bi v svoji bazi lahko spremenil avtorstvo skladbe. Če nemška avtorja dokažeta avtorstvo, se lahko zgodi celo prepoved izvajanja skladbe.

Urad ob tem tudi javno poziva vse snovalce nacionalne akcije Spoštujmo avtorsko pravico, da javno obsodijo ravnanja posameznikov, ki s plagiati kršijo avtorske pravice oziroma da pri pristojnih institucijah, v kolektivnih organizacijah in tudi sicer v svojih vrstah ustrezno ukrepajo v primerih kršitev avtorskih pravic. Kolektivne organizacije naj tudi preverijo, ali se pri njih pojavljajo primeri plagiatorstva ali drugih kršitev avtorskih pravic in ustrezno zavarujejo pravice resničnih imetnikov avtorske pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.