Slovenija
144 ogledov

Kazensko ovadbo zoper Iva Godniča zavrnili

Angelca Likovič, Ivo Godnič, Žurnal24 main
Izjava Iva Godniča glede nasprotnikov Tita in prostora v rovu sv. Barbare nima elementov kaznivega dejanja. S to trditvijo je okrožna državna tožilka zavrnila kazensko ovadbo.

Okrožna državna tožilka Mateja Jadrič Zajec je odločila, da izjava Iva Godniča v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija konec maja glede nasprotnikov Tita in prostora v rovu sv. Barbare nima elementov kaznivega dejanja. Tako je zavrnila kazensko ovadbo, ki jo je junija zoper Godniča zaradi sovražnega govora vložila Mlada Slovenija (MSi).

Neprimeren način

Godnič tako zaradi besed, ki jih je izrekel v oddaji, ne bo kazensko odgovarjal. Tožilka je zapisala, da je bil komentar Godniča "neprimeren", vendar pa po njenem mnenju "ni moč trditi, da je imel osumljeni z izražanjem svojega osebnega mnenja namen javno spodbujati in razpihovati sovraštvo in nestrpnost do drugačno mislečih ljudi".

Znani imitator Josipa Broza - Tita je 30. maja v oddaji dejal, da ima sodeč po rezultatih ankete o Titu kot pozitivni ali negativni osebnosti več kot 90, 92 odstotkov prijateljev in zaveznikov, kar se Tita tiče. "Teh osem bomo pa ... Saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija," je med drugim dejal.

Podmladek razočaran

V MSi, podmladku Nove Slovenije, so zato vložili ovadbo zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. "Če Godničeva izjava ni sovražni govor, potem sovražni govor v Sloveniji dejansko ne obstaja," so v odzivu zapisali v MSi.

Komentarjev 1
  • privat 07:54 15.februar 2013.

    vsega po malem "mora " obstajati..da se da izbrati kaj se sme in kaj enostavno ne sme.