Slovenija
38 ogledov

Kazensko ovadili Godniča

(Foto: Katja Kodba / Mediaspeed.net) Žurnal24 main
Mlada Slovenija je v petek vložila kazensko ovadbo proti Ivu Godniču zaradi njegove izjave v oddaji Dobro jutro, ki je dvignila veliko prahu.

Podmladek NSi pričakuje, da bodo pristojni organi takoj začeli z obravnavo primera in Iva Godniča tudi kaznovali. Prepričani so, da bodo tako zavarovali človekove pravice in "rekli jasen ne nasilju ter nestrpnosti do drugače mislečih".

Sporna izjava
V oddaji Dobro jutro je namreč izjavil: "Od leta 1991 že imitiram. Se pravi, bo letos že 20 let. Ampak, seveda, jaz hodim med ljudi, ki to spoštujejo, ki cenijo, ki so otroci partizanov oziroma antifašistov in pozitivne energije. Tako da jaz nimam ene slabe izkušnje, saj me ne vabijo ljudje, ki ga ne marajo. Ampak teh je zelo malo. Zadnjič, ko sem bil pri vas, a ni bila tukaj anketa, ali je pozitivna ali negativna (osebnost, op. a.) in ali se je bolje živelo prej ali kasneje, in je bilo več kot 90 odstotkov ljudi za. Se pravi, jaz imam več kot 90,92 odstotka prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... Saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija."

Ker Godničeva izjava "tako grobo posega v samo bistvo varovanih človekovih pravic, to je pravice do življenja, te izjave ni mogoče opravičevati v smislu, da gre za sarkazem ali ironijo. Zgolj pristavek avtorja v tej smeri ne more zadostovati, če že iz osnovne izjave ali razumne obrazložitve avtorja neposredno po izrečeni izjavi, ne izhaja, da je bil takšen njegov dejanski namen." Poudarjajo, da gre za hud napad na drugače misleče in nestrpnost s strani Iva Godniča, ki terja odgovornost.

Ne bo se opravičil
Godnič je že v torek dejal, da se ne bo opravičil, saj ni ničesar storil narobe. Dodal je, da bo satiro nadaljeval, dokler bo v naši demokraciji dovoljena. "V svoji dvajsetletni karieri sem govoril že veliko bolj moteče stvari za njih, pa se nanje niso odzvali. Zdaj so pač izkoristili moje ime, integriteto in medije za promocijo svoje nove knjige," je za zurnal24.si povedal Ivo Godnič.

Molkova je kritizirala tudi reakcijo voditeljice oddaje Ane Tavčar, ki ni bila ustrezno pripravljena z dodatnim vprašanjem ali pripombo, "ampak je Godničeve izjave pospremila le s hihitanjem".

"Nepremišljeno in neprimerno"
Izjava je sprožila plaz odzivov. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik  je njegovo izjavo označila za "nepremišljeno in skrajno neprimerno". Pričakuje tudi, da se bo igralec opravičil oziroma svoje besede pojasnil.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miša Molk meni, da je bila satira v izjavi premalo zaznavna in znotraj konteksta premalo prepričljiva. Godnič naj sam presodi, ali se bo opravičil ali ne, pravi Molkova, ki dodaja, da "bi bilo skoraj nemogoče zagovarjati mnenje, da Ivo Godnič ni prestopil meje spodbujanja sovraštva, nestrpnosti in zmanjševanja pomena hudih kaznivih dejanj zoper človečnost".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.