Slovenija
1635 ogledov

Kazni tudi do 2500 evrov

Dron in policija Epa
Lani je bilo zaradi kršitev predpisov v povezavi z brezpilotnimi zrakoplovi izrečenih za 10.900 evrov kazni. Nadzore bodo še okrepili.

Javna agencija za civilno letalstvo je lani v povezavi z upravljanjem brezpilotnih zrakoplovov pravnomočno zaključila 17 prekrškovnih postopkov ter v devetih primerih izrekla globe v skupnem znesku 10.900 evrov. Za nadzor so v skladu z novo evropsko zakonodajo sicer pristojni še policija in občinska redarstva.

Policija in agencija sta neposredno po uveljavitvi nove zakonodaje pristopili k aktivnostim za sodelovanje, ena izmed teh je bila tudi izvedba skupnih nadzorov nad operatorji brezpilotnih zrakoplovov oziroma nad piloti na daljavo. Lani poleti sta agencija in policija izvedli dve skupni akciji, letos pa nameravajo nadzore še okrepiti, so danes sporočili iz agencije.

Dodali so, da so zlasti v drugi polovici lanskega leta prejeli več prijav v zvezi s kršitvami zakonodaje s področja brezpilotnih zrakoplovov. Prijavitelji so bile večinoma fizične osebe, nekaj prijav je bilo anonimnih. Največ predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov so prejeli s strani policijskih postaj.

"Na podlagi navedenega je bilo pravnomočno zaključenih 17 prekrškovnih postopkov, v katerih je bilo izdanih 11 odločb o prekršku in en plačilni nalog. V devetih primerih so bile izrečene globe v skupnem znesku 10.900 evrov, v treh opomin, v petih primerih pa opozorilo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dron | Avtor: Profimedias Profimedias

To so najpogostejše kršitve

Pojasnili so, da so najpogostejše kršitve kršitve geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno. Ob tem so spomnili, da je na njihovi spletni strani mogoče najti povezavo do interaktivnega zemljevida geografskih območij. Predpisana globa za kršitev geografskega območja je sicer 2500 evrov.

Ugotovili so tudi kršitve zakona o letalstvu, in sicer neupoštevanje določb zakona o omejitvi oziroma prepovedi uporabe zračnega prostora.

Na agenciji so dodali, da iz prijav policijskih postaj izhaja, da kršitelji v nekaterih primerih tudi niso bili registrirani kot operatorji brezpilotnih zrakoplovov, pri čemer pa kazni policije in občinskega redarstva niso vključili v svoje sporočilo.

Je pa agencija pozvala vse uporabnike brezpilotnih zrakoplovov, ki se še niso registrirali ali ustrezno usposobili, kot zahtevajo evropski predpisi, da to storijo čim prej. Usposabljanje je brezplačno, pilot na daljavo pa bo pridobil vsa ustrezna znanja, ki mu bodo omogočila izvajanje operacij v skladu s predpisi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.