Slovenija
153 ogledov

Kazni v prometu kmalu nižje

Policijska kontrola prometa Boštjan Tacol
Prometni prekrški. Predlog nižjih kazni že pripravljen, veljati naj bi začel do leta 2013. Nižje za milejše.
 Za vožnjo pod vplivom alkohola in najvišje prekoračitve hitrosti bodo kazni ostale enake.

Na ministrstvu za infrastrukturo in promet pojasnjujejo, da bo nov zakon o pravilih cestnega prometa usklajen "z usmeritvami, ki izhajajo iz koalicijske pogodbe, in mednarodno primerjavo". Po mnenju ministrstva so zdaj kazni za nekatere prekrške "močno pretirane".

Če bo zakon sprejet, bodo globe za blažje prekrške nižje od 20 pa vse do 50 odstotkov. Tako se globe s 60 ali 80 evrov večinoma znižujejo na 40 evrov, s 100 ali 120 evrov pa na 80. Pri teh se znižuje tudi kaznovanje s kazenskimi točkami, največkrat s petih na tri. Spremembe kazni za presežene omejitve hitrosti navajamo v spodnji tabeli.

Iz predloga, ki ga je ministrstvo že objavilo na spletu, je razvidno, da se ne spreminjajo kazni za ogrožanje otrok v prometu, visoke prekoračitve omejitve hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola ter za pobeg s kraja prometne nesreče oziroma za druge najhujše kršitve. Za te prekrške sta zagrožena globa 1.200 evrov in zaseg vozila ali odvzem vozniškega dovoljenja. Enake ostajajo tudi kazni za neuporabo varnostnega pasu, za telefoniranje med vožnjo brez naprave za prostoročno telefoniranje in za vožnjo brez zaščitne čelade (120 evrov).

Nove prometne kazni | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika

Manj za napačno parkiranje

Med drugim se bo znižala globa za neupoštevanje varnostne razdalje – s 300 na 200 evrov. Nižji bosta kazni za prehitevanje po desni in za sunkovito ustavljanje ali speljevanje (oboje s 300 na 200 evrov). Globa za vožnjo po odstavnem pasu in za prevoženo rdečo luč ostaja enaka (300 evrov), vendar pa se število kazenskih točk znižuje na tri. Nižje bodo tudi kazni za nepravilno parkiranje. Z 80 evrov na 40 se bosta znižali kazni za nepravilno parkiranje na vozišču v naselju, kjer črte niso vrisane, ter na območju umirjenega prometa; s 120 evrov na 80 pa kazen za nepravilno parkiranje na prehodu za pešce, pločniku ali območju za pešce ter prostorih za invalide.

"Kazni so se do zdaj zviševale čez palec, brez utemeljenega razloga," pravi inštruktor varne vožnje Andrej Brglez. Zaradi previsokih kazni znižanje podpira, vendar pa opozarja, da tudi zniževanje ne bi smelo biti nerazloženo. "Nikoli pa se ni z ukrepi počakalo dovolj dolgo, da bi videli, ali imajo kakšen učinek," dodaja. Zgolj gola primerjava z višinami kazni v drugih državah se mu zdi neustrezna, saj je varnost na cestah odvisna tudi od drugih dejavnikov, recimo števila policistov na cestah.

Komentarjev 8
  • Aleš Rakovič 12:02 24.maj 2012.

    tabla za naselje brez črne obrobe pomeni 70km/h,ne 90!

  • Skippy 19:52 21.maj 2012.

    Zakaj sploh rabimo kazen za kolesarja, ki telefonira? Saj ne more s tem nikomur resno škodovati.

  • Skippy 19:52 21.maj 2012.

    90 km/h. Nauči se pravila.