Slovenija
20 ogledov

Kazni za šušmarje prenizke

Ukrepe proti sivi ekonomiji bo poskušala najti delovna skupina pod vodstvom Darj Žurnal24 main
Obrtniki: Če bi si vsi lahko z računi znižali davčno osnovo, bi zmanjšali sivo ekonomijo.

Na črno. “Treba je stremeti k temu, da zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ne bo imel toliko izjem kot zdaj, ko od deset do 15 odstotkov sive ekonomije nastane na popolnoma legalen način,” meni Pavel Sedovnik iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Zakon je uperjen proti nam, ki legalno delamo, ne pa proti šušmarjem.
Franci Bukovec, OZS

Večina na OZS je proti izjemam, kot sta medsosedska pomoč in delo v lastni režiji, saj so po njihovem zastavljene preširoko in bi jih bilo treba vsaj omejiti. Črtali bi tudi zakonsko določbo, da je naročnik dela na črno lahko kaznovan le, če je vedel, da gre za delo na črno. Bi pa obrtniki oprostili naročnika, ki bi nepoštenega izvajalca prijavil. Sicer so kazni po njihovem mnenju za šušmarje prenizke, zakon pa je, kot pravijo, uperjen proti tistim, ki imajo legalno prijavljeno dejavnost, saj naj bi inšpektorji prav te, ker imajo njihove točne podatke, edine sploh lahko nadzirali.

Siva ekonomija po ocenah strokovnjakov doseže kar deset milijard evrov na leto. Če bi štel vsak račun, s katerim bi lahko znižali davčno osnovo, bi jo lahko zmanjšali za približno 7,5 milijarde, so prepričani na OZS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.