Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Kaznovali bodo tiste, ki odsvetujejo cepljenje

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Italijansko zdravniško združenje bo poslej sankcioniralo zdravnike, ki odsvetujejo cepljenje. S tem namreč kršijo zdravniški kodeks, so pojasnili. Kazen bo lahko tudi odvzem zdravniške licence, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Disciplinski postopki zoper posamezne zdravnike, ki odsvetujejo cepljenje, že potekajo," je ob današnji predstavitvi dokumenta o tem vprašanju v Rimu povedala predsednica združenja Roberta Chersevani. Ob tem je pozvala organe, ki so pristojni za začetek postopkov, naj bodo pozorni in skrbni.

"Tem kolegom je treba prisluhniti, da bi razumeli razloge za njihovo ravnanje, in na tej podlagi odločiti o morebitnih sankcijah proti njim," je dodala Chersevanijeva.

V omenjenem dokumentu so zapisali, da lahko zdravnik cepljenje odsvetuje le v specifičnih primerih, na primer v primerih imunskega primanjkljaja. "V ostalih primerih pa odsvetovanje cepljenja, posebej če je javno objavljeno prek kateregakoli medija, predstavlja kršenje kodeksa medicinske deontologije," so še opozorili.

Razkorak med pravosodjem in znanostjo

Poleg tega združenje italijanskih zdravniških zbornic v dokumentu med drugim vladi predlaga, naj pravico do cepljenja razširi na vsakogar, ki biva na italijanskem ozemlju.

Opozarjajo tudi na razkorak med pravosodjem in znanostjo v državi. Pozivajo sodnike, naj v svojih sodbah s področja medicine upoštevajo znanstvena dognanja. Ministrstvo za zdravje in druge pristojne oblasti pa, naj v primeru novih sodb, ki bi potrjevale povezavo med cepivom in avtizmom, v sodelovanju s tožilstvom te izpodbijajo že na prvi stopnji.

Zadnja leta je v Italiji potekalo več sodnih postopkov, v katerih so zasebni tožniki skušali dokazati povezavo med cepljenjem in pojavom avtizma pri posamezniku. Nazadnje je bilo italijansko ministrstvo za zdravje leta 2014 v civilni tožbi družine dečka z avtizmom iz mesta Agrigento obsojeno na plačilo 250.000 evrov odškodnine. Sodišče je tedaj namreč presodilo, da obstaja vzročno-posledična povezava med cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in hepatitisu B ter boleznijo. Ministrstvo odškodnine sicer ni plačalo, letos pa je plačilo odškodnine odredilo še upravno sodišče.

Precepljenost prebivalstva s cepivi, za katera je cepljenje v Italiji obvezno, zadnja leta pada. Leta 2014 je bila le še 95-odstotna, kar je po opozorilih zdravniške stroke spodnja varnostna meja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.