Slovenija
39 ogledov

Kaznovati ne morejo

Predsednik sveta za zaščito živali Erih Tetičkovič upa, da bodo živalski nadzorn Žurnal24 main
Živalska policija. V Mariboru že aktivna, želijo jo uvesti po vsej državi.

Živalska policija v sklopu mariborskega društva za zaščito živali je po končanem izobraževanju na Veterinarski upravi RS (Vurs) zaživela.

Pristojnosti za kaznovanje prostovoljni živalski policisti nimajo, ob nesodelovanju kršitelja lahko podajo prijavo na Vurs. "Pripravili smo jim tudi zapisnik, s katerim delajo tako, da so vsi lastniki obravnavani po istih merilih," nam je pojasnil direktor mariborskega območnega urada Vurs Igor Vojtic.

Prostovoljci glede na prijave obiščejo lastnika, ga opozorijo na morebitne nepravilnosti in skupaj izpolnijo zapisnik. "Če nekdo zavrača sodelovanje in namerno muči žival, ta pisna ugotovitev služi kot prijava inšpektorjem, ki morajo ukrepati po uradni dolžnosti," je povedal.

Na vso državo
Na srečanju strokovnega sveta za zaščito živali pa so že sprejeli sklep, s katerim želijo doseči, da bi tudi druga društva sledila mariborskemu. Tako je pojasnil predsednik sveta in mariborskega društva Erih Tetičkovič, ki je nad takšnim sodelovanjem med prostovoljci in Vursom navdušen.

"Uvajanje nadzornih služb, ki jih vodijo nevladne organizacije, je vsaj za zdaj še pilotski projekt," pravi član strokovnega sveta Mitja Šedlbauer z Vursa. V tem trenutku po njegovih navedbah zbirajo vtise in se učijo iz izkušenj, da bi kasneje te lahko prenesli na društva po vsej Sloveniji.

Na Vursu so pripravljeni brezplačno izobraževati tudi druga društva, "ki bi predhodno pripravila konkretno idejo oziroma projekt".

"To bo velika stvar"
Prostovoljci v mariborskem društvu po besedah Tetičkoviča niso živalska policija, kot jo vidimo v ZDA, sam jih imenuje "živalski nadzorniki". "Velika stvar bo, če bo zaživela tudi izven Maribora. Včasih je dovolj, da lastnike samo opozorimo na napake," meni.

"Odzivi so različni. Ljudje, ki se na stvari malo spoznajo, so zelo navdušeni, marsikdo pa si bi želel nekaj v smislu živalske policije s televizije," prve odzive opisuje vodja mariborskega zavetišča Rok Štibler. "To za zdaj žal ni mogoče, zato marsikdo našega prizadevanja ne jemlje resno," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.