Slovenija
7 ogledov

KBC kupuje NLB

(Foto: null) Žurnal24 main
Belgijska skupina KBC je potrdila, da bo kupila cel paket novoizdanih delnic, ki lahko kupi glede na sorazmerni delež.

Nova Ljubljanska banka je v torek objavila pravila in časovni razpored dokapitalizacije, vredne sto milijonov evrov. Za nakup je na voljo 325.733 novoizdanih delnic, cena delnice pa je 307 evrov, je razvidno iz prospekta za javno ponudbo.

Ohranjanje finančnega zdravja
"Ta dokapitalizacija je bistveno premajhna, da bi z njo lahko NLB izvedla pomembnejšo širitev na tujih trgih. Je pa koristna, ker se bo z njo zmanjšala finančna izpostavljenost banke," meni ekonomist Jože P. Damijan. V prvem krogu dokapitalizacije, ki bo od 4. do 17. septembra, bodo lahko sodelovali le sedanji lastniki, ki so imeli 22. avgusta vsaj 11 delnic. Vpisovanje in vplačevanje delnic bo v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.

“Večji lastniški premiki v NLB so verjetni šele po parlamentarnih volitvah,” napoveduje ekonomist Jože P. Damijan. © zurnal24

 
Belgijci: 34 milijonov evrov
Belgijska skupina KBC je v torek za Žurnal24 že potrdila sodelovanje v dokapitalizaciji, saj želi v NLB ohraniti 34-odstotni lastniški delež. To pomeni, da bo v dokapitalizaciji sodelovala s 34 milijoni evrov. Iz Kapitalske družbe (Kad) pa so nam sporočili, da možnost nakupa novoizdanih delnic še preučujejo. Med večjimi lastniki NLB so še država (35,41 odstotka) in s po petimi odstotkov Slovenska odškodninska družba (Sod) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Ker se država še ni odločila, kaj bi z NLB v prihodnje, bo skupaj s paradržavnima skladoma poskušala zadržati nekaj več kot 45-odstotni lastniški delež v banki, meni Damijan. To pomeni, da bo morala za dokapitalizacijo odšteti 45 milijonov evrov. "Šele po volitvah pa bi se lahko zgodila resnejša dokapitalizacija in spremembe v lastniški strukturi," napoveduje Damijan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.