Slovenija
7 ogledov

Kdaj bodo prvi ciplji?

Ribiči si ob ugodnem vremenu do konca marca obetajo boljši ulov kot lani. (Foto: Žurnal24 main
Ševoli. Posebno dovoljenje za tradicionalni izlov cipljev 31 ribičem.

“Ciplji so verjetno že tu, a so še preveč na široko, premalo v jati, da bi jih lahko zajeli. Pogoji za to bodo, ko se bo še shladilo, opazovati jih bomo začeli sredi meseca,” napoveduje ribič Zlatko Novogradec, ki bo tudi to sezono vodil njihov tradicionalni organiziran izlov.

Udeležilo se ga bo 31 ribičev iz Pirana, Izole in Kopra z veljavnim dovoljenjem za gospodarski ribolov.

Upajo na več sreče
Pričakujejo, da jim bodo do 31. marca dovoljeni največ trije izlovi jat ševolov, kakor pravijo cipljem, in dva izlova spremljajočih rib. Tako kot lani jih bodo po opazovanju in seveda ob primernih vremenskih pogojih poskušali zajeti v 320 metrov dolgo krožno mrežo plivarico. Ta bo na koprski ribiški barki Levante, ki ji bodo pomagali številni manjši, a za to primerni čolni ribičev. Ob tem upajo, da jim bo sreča bolj naklonjena kot lani, ko so jih skupaj zajeli deset ton.

“Ribiči želimo, da bi letos ciplje pripeljali na portoroški pomol in tako kot včasih tam vsakič pripravili manjšo fešto, kjer bi jih lahko tudi pekli,” še pravi Novogradec.

Lani za ulov, ki so ga iz bark pretovarjali v vozila za razvoz po ribarnicah ob kanalu Sv. Jerneja pri Ribiču, namreč ni vedel skoraj nihče. “Za to sem se že najavil pri županu in upam, da nam bo naklonjen,” dodaja. To bo namreč tudi priložnost, da jih vsaj domačini dobijo povsem sveže in iz prve roke, ribiči pa bi zanje tam tudi kaj več iztržili, saj so jih lani posrednikom prodajali le za dobra 2,5 evra za kilogram.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.