Slovenija
1798 ogledov

Kdaj reklamirati majico zaradi šivov?

oblačila arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Ali je majica, ki ima zamaknjene stranske šive, izdelek z napako?

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnil potrošnica, ki so jo zmotile majice in hlače, ki imajo zamaknjene stranske šive. Včasih so ti šivi zamaknjeni tudi po nekaj centimetrov. Kot pravi, so najbrž majice dražjih proizvajalcev bolje krojene, a zanje nima denarja. Sprašuje se, ali so to izdelki z napako. 

Na ZPS odgovarjajo, da je sukanje stranskega šiva pogostejše pri izdelkih z nižjo ceno. Najpogosteje prihaja do tega zaradi načina izdelave osnovnega materiala, pletiva, ki se danes večinoma izdeluje na okroglih večsistemskih pletilnih strojih, ki omogočajo posebno hitro pletenje. "Pletivo nastaja v obliki cevi, ki ga za potrebe konfekcioniranja razrežejo, da dobijo plosko tekstilijo. Zaradi načina pletenja vrstice v takem pletivu niso vzporedne (pri enem zasuku stroja nastaja več vrstic hkrati), dvigujejo se v obliki bolj ali manj položne spirale, ki se vije navzgor, kar pri nadaljnji obdelavi pletiva bolj ali manj uspešno izravnavajo. Tu je srž problema, pri cenejših izdelkih temu ne namenjajo dovolj pozornosti. Med pranjem majic se pletivo ponovno sprosti, kar povzroči ponovne deformacije oblačila, sukanje šivov," pojasnjujejo. Na končni izdelek vpliva tudi kakovost uporabljene preje, saj lahko neumirjena preja prav tako povzroča sukanje zank.

Bolj bi nas morala skrbeti cena

Te deformacije ne zmanjšujejo uporabnosti majicam, saj jih lahko po pranju vsaj do neke mere odpravimo. "Zato se lahko izdelki regularno prodajajo, a po nižjih cenah," pojasnjuje ZPS in dodaja, da tovrstno kakovost majic najdem tudi v drugih državah. 

Opozarjajo pa na še eno pomembno stvar. "Bolj kot omenjene težave so skrb vzbujajoče neverjetno nizke cene teh oblačil, če pomislimo, koliko materiala je potrebnega in koliko je postopkov izdelave, da oblačilo nastane." 

Pri dragih majicah težav z zamaknjenimi šivi naj ne bilo, če pa jih vseeno zaznamo, je prav, da jih reklamiramo, še pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.