Slovenija
9229 ogledov

Kdaj se bo inflacija umirila? To pravi Banka Slovenije

denar inflacija Profimedia V Sloveniji imamo še vedno zelo visoko inflacijo.
Banka Slovenije je zvišala napoved letošnje gospodarske rasti na dva odstotka. Inflacija naj bi se umirila v drugi polovici leta.

Banka Slovenije je napoved letošnje gospodarske rasti dvignila z 0,8 odstotka, kar je napovedovala decembra lani, na dva odstotka. Nekoliko pa je znižala napoved za prihodnji dve leti, saj naj bi ta dosegla 2,2 odstotka, in ne 2,4 oz. 2,3, kot je napovedovala lani. Inflacija naj bi letos znašala 7,5 odstotka in se bo umirila v drugi polovici leta.

Viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer je današnji novinarski konferenci povedala, da se bo po njihovih najnovejših napovedih inflacija v povprečju leta 2024 znižala na 3,6 odstotka, leta 2025 pa na 2,6 odstotka. Inflacija, ki jo bodo poganjali predvsem domači dejavniki, in geopolitične razmere predstavljajo glavni dejavnik tveganja za napoved.

"Po visoki gospodarski rasti v lanskem letu pričakujemo v napovednem obdobju zmernejšo gospodarsko rast," je dejala viceguvernerka in dodala, da bo gospodarska rast še naprej temeljila predvsem na domačem trošenju, tako zasebni potrošnji kot investicijah.

Gospodarska rast je bila v drugem četrtletju nekoliko nižja, a še vedno zelo vis | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ob gospodarski rasti tudi visoka zaposlenost in rekordno nizka brezposelnost

Gospodarska rast v Sloveniji bo presegla gospodarsko rast evrskega območja, ki bo po najnovejših napovedih letos znašala 0,9 odstotka, v naslednjih dveh letih pa 1,5 oz. 1,6 odstotka. "Razmeroma nizka rast je predvsem posledica nizke rasti v začetku leta, v nadaljevanju pričakujemo njeno višanje ob zniževanju inflacije, stabilizaciji razmer v dobavnih verigah in dobrih razmerah na trgu dela," je dejala Žumer.

Gospodarsko rast v Sloveniji bosta spremljali visoka zaposlenost in rekordno nizka brezposelnost, kar bo po njenih besedah stopnjevalo tesnost na trgu dela in poganjalo rast plač. S tem se bodo krepili tudi domači cenovni pritiski, tako na podlagi višjih stroškov kot na podlagi robustnega povpraševanja.

Zaostreni pogoji financiranja bodo omejili rast investicij

Letos bodo k rasti pomembno prispevale tudi investicije, a v nasprotju z rastjo zasebne potrošnje pričakujejo njihov upad oz. omejeno rast v letu 2025. "Pričakovana gibanja so posledica napovedanega upada državnih investicij ob izteku obstoječe finančne perspektive in zaostrenih pogojev financiranja, ki bodo omejevali rast zasebnih investicij," je povedala direktorica Analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten.

Neto izvozna aktivnost bo letos k rasti prispevala zlasti na podlagi izpolnjevanja preteklih naročil in izvoza storitev. S krepitvijo rasti svetovnega povpraševanja pa v centralni banki pričakujejo postopno večanje novih naročil in s tem pospešek rasti izvoza blaga v letih 2024 in 2025.

Tesnost trga dela bo ostala visoka in bo omejevala rast zaposlenosti. Ta bo letos dosegla 0,8 odstotka in se nato ustalila pri 0,5 in 0,4 odstotka. Stopnja anketne brezposelnosti se bo v opazovanem obdobju znižala na 3,7 odstotka.

Rast plač najvišja v zadnjih dveh desetletjih

Visoka tesnost trga dela in inflacija sta na začetku leta potisnili nominalno rast plač najvišje v zadnjih 20 letih, saj je medletna nominalna rast sredstev za zaposlene v prvem četrtletju znašala 13,5 odstotka. Rast plač bo letos z 9,6 odstotka prav tako najvišja v zadnjih dveh desetletjih. Rast plač se bo nato znižala, a ostala nad rastjo cen življenjskih potrebščin. V letu 2024 bo znašala šest odstotkov, v letu 2025 pa 5,1 odstotka.

Do konca leta le blago popuščanje inflacije

Glede inflacije je Brezigar Masten povedala, da se visoka rast cen energentov in hrane ob prehajanju višjih vhodnih stroškov z zamikom odraža v rasti osnovne inflacije. "Ta že šest mesecev zapored presega sedem odstotkov," je navedla in napovedala, da bo do konca leta le blago popuščala. Ob umirjanju vplivov energetskih šokov in stabilizaciji razmer v dobavnih verigah v ospredje vse bolj prihajajo domači stroškovni pritiski kot njen poglavitni dejavnik, je dodala.

Večje umirjanje rasti cen hrane ob umirjanju razmer na svetovnih energetskih in prehrambnih trgih preprečujejo domači stroškovni pritiski in zapoznelo prehajanje preteklih visokih cen surovin v končne cene. Rast cen hrane je maja znašala 14,3 odstotka, v povprečju bo letos 12,6-odstotna. Ob postopnem popuščanju cenovnih pritiskov se bo do konca napovednega obdobja znižala na 4,9 odstotka leta 2024 in 3,6 odstotka leta 2025.

denar evro bankovci kovanci | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakujejo znižanje primanjkljaja države

Primanjkljaj države se bo ob ukinitvi podpornih ukrepov za blaženje visokih cen energentov v prihodnjih dveh letih predvidoma znižal pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Zmanjševal se bo tudi delež dolga v BDP. Ciklični pogoji so še naprej ugodni in se kažejo v visokih davčnih osnovah, vezanih na trg dela in potrošnjo gospodinjstev, bolj umirjeno rast davčnih osnov in s tem prihodkov države pa pričakujejo v prihodnjih dveh letih, je še povedala Brezigar Masten.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boschtjan Zupanchich 20:00 16.junij 2023.

    N-I-K-O-L-I VEČ SE N-E BO UMIRILA, TEMVEČ SE B-O SAMO ŠE POVEČALA, IN POVEČEVALA DO "NEBA", VSE DO POPOLNEGA RAZPADA SISTEMA !!! ! !!! pa si sedaj "izračunajte" , kako "lepo" se še imamo sedaj , napram naslednjih5+ let, ko ...prikaži večo Bo Groza Hujša od Vseh Najhujših mor !!! ! !!! Kajti, še Nikoli Ni bilo + tudi Nikoli več Ne bo tako hudo, kot zdaj kmalu Bo !!! ! !!! Lp vse do Drugega Prihoda, takoj za tem :-)

  • Avatar pantani
    pantani 14:39 16.junij 2023.

    Nateguni!!!