Slovenija
3743 ogledov

Kdaj se bodo odprli lokali v ostalih regijah? Tako odgovarja vlada!

odprtje lokalov
1/4
Saša Despot
Lokali v Primorsko-notranjski, Savinjski, Jugovzhodni in Osrednjeslovenski regiji ostajajo zaprti. Kdaj bi se lahko odprli?

Zeleno luč za opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro ob upoštevanju vseh potrebnih higienskih navodil imajo torej gostinci iz naslednjih regij: Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska.

Lokali se v teh regijah odpirajo pod strogimi pogoji: med mizami mora biti tri metre, stoli morajo biti med seboj oddaljeni 1,5 metra, gostje morajo na terasi uporabljati maske in razkužila, gostinci pa morajo mizo in okolico po menjavi gostov razkužiti.

Na vrtovih ni več pogoj, da za isto mizo sedijo člani enega gospodinjstva. Pogoj je, da so za eno mizo največ štiri osebe, med njimi mora biti 1,5 metra razdalje, med mizami pa tri metre.

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, kako smo se pripravljeni držati navodil NIJZ. Če bodo šle številke navzdol tako kot od včeraj do danes, sem kar optimist," poudarja Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.

Na vprašanje Žurnala24, ali obstaja možnost, da bi vlada v naslednjem tednu na oranžni seznam uvrstila katero od regij, ki so zdaj v rdečem, Zajc odgovarja: "Vlada tedensko presoja ukrepe in jih tedensko zaostrovala. Tega načina sprejemanja odločitev ne nameravamo spreminjati."

Sodeč po dosedanjem načinu sprejemanja vladnih odločitev bodo torej ministri odločitev o morebitnem odprtju lokalov v Primorsko-notranjski, Savinjski, Jugovzhodni in Osrednjeslovenski regiji sprejeli naslednjo sredo, veljati pa bo začela 26. aprila.

"Sproščanje teras in vrtov v družbo vnaša optimizem. Gostinci in državljani bomo malce lažje zadihali. V želji, da ohranimo te dejavnosti dlje časa odprte, polagamo na srce izvajalcem storitev in gostom, da strogo upoštevajo navodila NIJZ. Vsi sprejeti ukrepi so tu z namenom, da se kot država obravnavamo v zeleno in se čim prej vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo," še pravi Zajc.  

 

Komentarjev 2
  • sam1 15:02 15.april 2021.

    Malo odpirajo enim malo drugim,pod skupnim imenovalcem pa vse skupaj vlečejo za nos in izkazujejo svojo moč s trpinčenjem že tako prizadetih panog....

  • Decko 13:05 15.april 2021.

    Pod takimi pogoji se dploh splača odpirat?