Slovenija
47 ogledov

Kdaj si lahko wi-fi obetamo pri nas?

slovenska cesta Saša Despot
Brezplačna brezžična internetna povezava na javnih prevoznih sredstvih je v tujini malodane postala obvezna. Pri nas pa jo bodo kot vse kaže prve vzpostavile Slovenske železnice.

Če so se pred dnevi vodilni v Veliki Britaniji lahko pohvalili, da je brezplačna brezžična povezava na javnih prevoznih sredstvih v devetih mestih neznanski uspeh, v Sloveniji lahko o tem le sanjamo.

"Brezžični dostop do Interneta na mestnih avtobusih nima kakšne večje perspektive," so debato o tem, zakaj ljubljanski mestni avtobusi nimajo brezžičnega dostopa do interneta, zaključili na Mestni občini Ljubljana, ko jih je eden izmed občanov pobaral o vzpostavitvi tehnologije.

Pred približno tremi leti so v Ljubljani sicer izvedli testiranje brezžičnega dostopa do interneta na petih avtobusih mestnega prometa, a so že takrat skupaj s Telekomom Slovenije ocenili, da so pri nas potovanja na eni strani kratka, po drugi strani pa je vedno več paketov za telefonijo, ki ponujajo prenos podatkov po dostopnih cenah.

Občina Ljubljana je sicer na področju središča mesta vzpostavila signala WiFreeLjubljana, s pomočjo katerega lahko uporabniki brezplačno uporabljajo internet 60 minut.

Na vlakih internet konec junija prihodnje leto

Presenetljivo pa bodo brezplačen internet na javnih prevoznih sredstvih najprej dočakali uporabniki vlakov. Zaradi uvedbe digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na slovenskem železniškem omrežju, ki nastaja zaradi poenotenje železniškega sistema za prenos informacij na evropski ravni, si ga lahko na železniških postajah in vlakih obetajo že naslednje leto.

Janez Krivec iz Slovenskih železnic je pojasnil, da je datum vzpostavitve brezplačnih brežičnih točk sicer še nekoliko odvisen od tehnologije, ki je zaenkrat še v stanju vzpostavitve. "Načrtujemo pa, da bi lahko bil brezplačni internet na voljo uporabnikom do konca junija 2016," je še navedel Krivec in dodal, da naj bi bil internet postopoma na voljo na vseh postajah in vlakih.

ics | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:59 02.oktober 2015.

    "a so že takrat skupaj s Telekomom Slovenije ocenili, da so pri nas potovanja na eni strani kratka, po drugi strani pa je vedno več paketov za telefonijo, ki ponujajo prenos podatkov po dostopnih cenah."Normalno Telekom hoče vsak še ...prikaži več tako majhen cekinček. Le zakaj bi zagovarjal brezplačen internet če pa lahko z mobilnim internetom služi? So pa tud face da so šli za mnenje vprašat nekoga ki ima tako izjemno "nepristranske" interese.

  • eosss 15:10 02.oktober 2015.

    Na koncu bodo pa ugotovili, da zaradi preveč visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja, ki smo mu vedno bolj izpostavljeni, ljudje obolevamo in se bo trend kar naenkrat obrnil...