Slovenija
96 ogledov

Kdaj vaših klicev podjetja ne bi smela snemati

Anže Petkovšek telefon
Veliko podjetij vaše klice snema, čeprav jih ne bi smeli, opozarjata informacijska pooblaščenka in agencija za komunikacijska omrežja in storitve.

Pojasnilo, da se vaš klic snema za zagotavljanje višje kakovosti storitev, je nedopustna. Po zakonu o elektronskih komunikacijah se lahko klici snemajo samo, kadar je namen, da se zagotovi dokaz o tržni transakciji. 

Tako se lahko posname klic, v katerem klicatelj naroči blago ali storitev, naročilo spremeni, odpove ali poda reklamacijo, ne pa klici, ko ga na primer le zanimajo splošne informacije ali delovni čas ali celo vse klice, ki jih prejme podjetje. 

"Ampak kako naj vemo ..."

Podjetja pogosto trdijo, da ne vedo, ali bo pogovor pripeljal do sklenitve posla. V smernicah o snemanju telefonskih klicev informacijska pooblaščenka predlaga avtomatski odzivnik, kjer klicatelj lahko izbere določeno številko za splošne informacije, kjer se klic ne snema. Druga možnost je, da se snemati začne šele potem, ko klicatelj izrazi namero, da sklene posel, pred tem pa ga mora opozoriti, da se bo klic od tega trenutka dalje snemal in koliko časa bodo hranili posnetek. 

Kaj pa če bi snemali vse pogovore v trgovini

Podjetja pogosto pravijo, da s snemanjem vseh klicev nadzorujejo komunikacijo svojih zaposlenih, kar je po mnenju informacijske pooblaščenke prav tako nedopustno. Če bi snemali vse pogovore v trgovini, "bi bilo vsakomur jasno, da gre za pretiran ukrep in nesorazmeren poseg v pravice posameznikov," opozarjajo. 

Če kupec grozi ... 

Kadar klicatelj grozi ali žali, je po mnenju informacijske pooblaščenke dopustno klic snemati, a je pred začetkom snemanja na to potrebno opozoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.