Slovenija
25 ogledov

Kdo bi odgovarjal, če bi deklico pomendrali?

Maša za domovino ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Šola. Starši pravijo, da so začasni prostori za otroke neustrezni, ravnateljica OŠ Toma Brejca pa, da niso idealni, a so primerni.

Nekateri starši učencev Osnovne šole (OŠ) Toma Brejca v Kamniku so ministru za izobraževanje Žigi Turku poslali protestno pismo, v katerem pišejo, da se večina otrok zaradi prenove šole uči v neustreznih prostorih župnišča na Šutni, kjer je bil nekoč vrtec. Menijo, da so učilnice premajhne, ena od njih nima oken in je brez prezračevanja. “Ko gredo otroci v drugo učilnico, se morajo obleči in obuti, ker je dostop do nje z druge strani objekta. Večina otrok je neprestano prehlajena, pa se je šolsko leto komaj začelo,” pišejo in dodajajo, da bi se en dogodek lahko končal tragično: “Hodnik je širok le dober meter, med odmori pa se v njem gnete več kot 200 učencev. Med prerivanjem prejšnji teden je deklica padla po tleh in le srečnemu naključju se lahko zahvalimo, da je množica ni pomendrala. Kdo bi odgovarjal v tem primeru?”

Skozi župnikove prostore

Ravnateljica šole Mojca Rode Škrjanc odgovarja, da si je občina želela, da bi imeli prostore šole v nekdanjem Svilanitu. Ker je ta v industrijski coni, je Turkovo ministrstvo to možnost zavrnilo. Začasne lokacije so po njenih besedah primerne, niso pa idealne. “Na svetu staršev in svetu šole smo se strinjali, da so razmere primerne, saj tudi na 70 let stari šoli nismo imeli dovolj prostora za devetletko in povečano demografijo.”

Kdaj bo končana prenova šole, ravnateljica ne ve, ker investicijo vodi občina. Dodaja, da je večina otrok nameščena po drugih šolah, medtem ko so v župnišču učenci od 6. do 9. razreda: “Ti morajo za kakšno uro res iti v drugi del župnišča, ampak ko bo mraz, bo možen prehod skozi župnikove prostore.”

Komentarjev 1
  • Naglas 08:50 16.oktober 2012.

    Učenci OŠ Toma Brejca so "razmetani" po vsem Kamniku, v KABINETIH učiteljev ostalih šol ... prenova šole Toma Brejca se pa sploh še ni začela, ravnatelica naj ne zavaja javnosti. Šola je zaprta, v učilnicah so še vedno klopi, kot ...prikaži več zadnji dan preteklega šolskega leta. OŠ Toma Brejca NE PRENAVLJA, le zaprta je!Končno pa je desnica prišla na svoj račun in pouk poteka v cerkvenih prostorih, zanima me pa, če bi tudi v prostorih muslimanske ali pravoslavne skupnosti? Svilanit in njihovi prostori NISO v industrijski coni, če pa slučajno so ... je cel Kamnik industrijska cona.Ravnateljica OŠ Toma Brejca naj ne zavaja javnosti in naj ne laže ... obnova ne poteka, šola je le zaprta .... ona pa verjetno plačo prejema. Vsak z malce soli v glavi (menim, da bi jo ravnateljnica morala imeti) bi projekt vodil tako, da se obnova začne takoj po zaključku šole (26., 27.6.), drugače se prestavi za leto dni (medtem se lahko zberejo dodatna sredstva za obnovo) ... tako je, ko nesposobni ljudje do