Slovenija
20 ogledov

Kdo bi v politiko in kdo ne?

Rado Pezdir Žurnal24 main
Resetirati Slovenijo? Štirje strokovnjaki iščejo ponoven zagon za Slovenijo.

Nova stranka? Nikakor, na svojem današnjem skupnem nastopu na okrogli mizi v okviru Inštituta Jožeta Pučnika kategorično odgovarjajo vsi štirje udeleženci. Ekonomisti Matej Lahovnik, Rado Pezdir in Janez Šušteršič ter pravnik Marko Pavliha.

Ne gre za ustanovitev nove stranke, ne nazadnje sem že večkrat poudaril, da se s tem ne bom ukvarjal.
Matej Lahovnik

Ob napovedi njihove udeležbe na okrogli mizi z naslovom Resetirati Slovenijo so se namreč začela številna ugibanja, ali se strokovnjaki politično aktivirajo.

Večinoma odgovarjajo, da se okrogle mize udeležujejo, ker jih je povabil kolega Žiga Türk, ki ga sicer zelo cenijo.

Pezdir in Šušteršič: ne
Najodločnejša sta v zanikanju političnih ambicij Janez Šušteršič in Rado Pezdir. Matej Lahovnik, ki bo sodeloval prek računalniške aplikacije Skype, saj predava na škotskem Glasgowu, pojasnjuje:

Žiga Turk bo razočaran, če bo mislil, da bo iz društva za vračilo preplačane električne energije delal politiko.
Rado Pezdir

"Slovenija pada iz ene afere v drugo, ljudje pa imajo občutek da veljajo ena pravila za izbrane, povsem druga pa za veliko večino ostalih. Zdi se, da si izbranci lahko dovolijo vse ne glede na posledice. V razvojnem smislu se vrtimo v začaranem krogu, hkrati pa nastaja vtis, da v Sloveniji vse bolj prevladujejo različna omrežja. Na eni strani se soočamo s tranzicijskimi portfeljaši, ki so svoje premoženje oblikovali s spornimi poslovnimi praksami v preteklosti in jih je svetovna kriza povozila, na drugi pa so uspešni delovni podjetniki, kot sta Boscarol ali znani gostinec Štorman, ki vse težje uveljavljajo svoje poslovne ideje doma."

Janez Šušteršič pravi, da se ne misli politično aktivirati kot neodvisni strokovnjak, niti ne napoveduje nove stranke.

Lahovnik dodaja, da od omizja pričakuje odgovor na vprašanje, kako presekati obstoječe stanje. Pričakuje tudi odgovore na vprašanja, kaj Slovenija potrebuje, da se bomo nehali vrteti v začaranem krogu raznih afer in vsemogočih tranzicijskih omrežij ter se ustrezno soočili z razvojnimi izzivi.

Marko Pavliha pa pravi, da bo spregovoril o "primerih prelisičenja prava". Moti ga, da se slovenski pravniki izogibajo uporabi besedic domovina in etika. Zloraba prava se je v Sloveniji po njegovem zgodila denimo z arbitražnim sporazumom, kjer za sprejem ni bila potrebna dvotretjinska večina.

Iz strankarske politike sem šel in vanjo se ne bi vrnil.
Marko Pavliha

Zlorabe ustavnih pravic se po Pavlihovem dogajajo, ker ljudje pozabljajo, da so vse ustavne pravice "omejene s pravico drugih in z ustavo".

Prepričan je, da se trend obrača v nestrankarske politike. Sam ni član nobene stranke, priznava pa, da je bil dve leti v stari LDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.