Slovenija
130 ogledov

Kdo bo Ankarančanom diktiral razvoj?

Ankaran Barbara Milavec
Občina Ankaran, ki je bila po nemalo zapletih ustanovljena 9. junija 2011, bo v nedeljo dobila svojega prvega župana.

Gregor Strmčnik živi v Ankaranu že več kot 33 let, Gašpar Gašpar Mišič pa je Ankarančan postal letos in kot pravi je ugotovil, da je to tudi njegova prednost, saj da je neobremenjen s preteklostjo.

Odnos do Mestne občine Koper (MOK) je ena od največjih ločnic med kandidatoma. "Ankaran se bo razvijal po volji Kopra in ne po volji Ankarančanov," napoveduje Strmčnik, ki je bil ena izmed ključnih oseb, da je Ankaran postal samostojna občina. "Nekateri žal vidijo samo to, kako si bodo razdelili denar od Luke Koper, posamezne stolčke ali službe. Bojim se, da se bo v primeru zmage protikandidata zgodilo prav to," pa je prepričan Gašpar Mišič, ki je močno povezan s koprskim županom Borisom Popovičem.

Strmčnik si z MOK želi tvornega sodelovanja ter hitrega in učinkovitega reševanja odprtih vprašanj: "Zavedamo pa se, da je za sodelovanje potrebna dobra volja obeh strani. S stani Ankarana je te dobre volje obilo."

Gašpar Mišič pa na drugi strani napoveduje možnost ustanovitve skupne občinske uprave, na katero bi prenesli naloge prostorskega načrtovanja, zagotavljanja in izvajanja javnih služb, medobčinske inšpekcije, medobčinsko redarstvo, skupno notranjo revizijsko službo ipd. Povezave namerava vzpostaviti tudi na drugih področjih, vse od komunalnih storitev do izobraževanja, kulture in lekarništva. Napoveduje, da bodo na ta način privarčevana sredstva vložili nazaj v Ankaran.

Luka Koper na razpotju

Od tega, kdo bo zmagal na nedeljskih volitvah, je močno odvisen tudi prihodnji razvoj Luke Koper. Strmčnik je prepričan, da bi moral prihodnji župan Ankarana dosledno zagovarjati interese prebivalcev in ščititi naravno okolje, "saj tega v procesu načrtovanja razvoja koprskega pristanišča doslej nihče ni počel. Razvoj Luke Koper mora upoštevati okoljske omejitve, potrebe in pravice prebivalcev in sodobna spoznanja ekonomske znanosti. Širitev pristanišča je možna le na območju Občine Ankaran, nekatere naše predlagane rešitve, ki jih potrebuje luka, pa so precej boljše, kot jih predvideva DPN." Opozarja, da je trethu pomol konceptualno zgrešen in temelji na zastarelih izhodiščih.

"Umaknili bomo vse vložene tožbe in pritožbe, ki ovirajo razvoj okoljsko nespornih dejavnosti Luke Koper. Prenehali bomo z dosedanjo politiko vodstva KS Ankaran, ki z nenehnim nasprotovanjem in pritoževanjem zavira razvoj Luke Koper in njeno konkurenčnost na globalnem trgu," pa napoveduje Gašpar Mišič. Prizadeval si bo za umestitev Razvojnega centra Ankaran na območju tretjega pomola. Glede dejavnosti, ki v Luki Koper predstavljajo okoljska in varnostna tveganja pa napoveduje sprejem preventivnih ukrepov.

Štiriletna vizija

"To bo občina, v kateri bo lokalna oblast delovala za ljudi in se bo sproti odzivala na njihove potrebe. Poskrbljeno bo za urejeno in čisto okolje, rešeni bodo glavni infrastrukturni problemi, v tem času pa bomo tudi že poznali obrise dolgoročnega razvojnega načrta občine," vizijo občine po prvem županskem mandatu napoveduje Strmčnik. Napoveduje, da bodo vzpodbudili druženje ljudi, povezovanje generacij in dvignili raven odnosov med ljudmi.

Gašpar Mišič vidi priložnost v družinskem in zdraviliškem turizmu, napoveduje spodbujanje družinskega podjetništva, samozaposlitve in odpiranje novih delovnih mest. Napoveduje, da bodo uredili plaže – napoveduje tematske plaže, "ki bodo namenjene različnim starostnim in družbenim skupinam", celoten Ankaran pa da bo postal  "velik rekreacijsko – športni park".

 

 

Miniintervju - Gašpar Gašpar Mišič: "Čas, da Ankaran dobi novo identiteto"

Gašpar G. Mišič, predsednik KS Lucija, ocenjuje, da je v kraju vse improvizirano | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Katere bodo vaše tri prve prioritete, če postanete župan?
Ankaran mora privabljati in biti povezovalen, kar bo možno doseči le s pravilnim pristopom in razvojnim konceptom, s katerim se bodo poistovetili vsi občani in razvoj kraja sprejeli kot svoj osebni razvoj. Čas je, da Ankaran dobi pravo, novo identiteto, ki bo privabljala v njenem mediteranskem in istrskem značaju, prijaznih ljudeh in domačnosti. Ko bomo Ankaranu in Ankarančanom omogočili, da spet zadihajo v povezovalnem duhu in kraju dali identiteto in prepoznavnost v čezmejnem prostoru, bo vse ostalo sledilo samo po sebi.

Naštejte tri pozitivne lastnosti svojega protikandidata.
Na zadnjih soočenjih sem ugotovil, da je retoriko glede Luke Koper omilil in končno razumel ali sprejel, da je Luka Koper generator razvoja celotnega širšega območja. To, da se mu je iztekel mandat za krajevno skupnost, je njegova druga pozitivna lastnost, da ni kandidat za občinski svet, je njegova tretja dobra lastnost, saj to pomeni, da bomo lahko delovali normalno.

Naštejte tri negativne lastnosti svojega protikandidata.
Stremi k zapiranju, ravno obratno od mojega dojemanja in pogledov na razvoj skupnosti. Iz enega problema je sposoben narediti še pet novih. Še v svoji ulici ne uspe doseči konsenza, kako bi lahko vodil občino? Za razliko od mene, ki mi je vsebina bolj pomembna od forme, je on formalist. Pri njemu je forma najbolj pomembna, vsebina pa ne pride na vrsto. Kot njegovo slabo lastnost dojemam tudi to, da v volilni kampanji, preko nekaterih njegovih nasprotnikov, seje nestrpnost do drugače mislečih.

Kateri je vaš najljubši kotiček v Občini Ankaran?
V Ankaranu je več zanimivih kotičkov in vsak po svoje mi je najljubši. Na primer razgled z Debelega rtiča je fascinanten, posebej ob sončnih zahodih. Stara stavba Conventa in prav tako park ob vodnjaku pred zgodovinskim delom stavbe. V Ankaranu mi je nasploh ljubo povsod tam, kjer se znajdem v dobri družbi.

Gregor Strmčnik | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
Miniintervju - Gregor Strmčnik: "Delovati v korist občanov"

Katere bodo vaše tri prve prioritete, če postanete župan?
Delovati v korist občanov in zastopati njihove interese, vzpostaviti učinkovito in verodostojno občinsko upravo, zaščititi naravne danosti občine Ankaran.

Naštejte tri pozitivne lastnosti svojega protikandidata.
Dobra volja, pripravljenost za učenje, skrb za zdravje.

Naštejte tri negativne lastnosti svojega kandidata.
Nenačelnost, pomankanje samokritičnosti, zaletavost.

Kateri je vaš najljubši kotiček v Občini Ankaran?  
Vrh klifa na Debelem rtiču.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 00:38 02.oktober 2014.

    Kako se teli pjanci takoj poberejo. Sunijo ga v rit v Luki , evo njega na drugi strani ograje za župana ! Pa niso Ankarančani valda tako fuhnjeni !

  • Avatar čavez
    čavez 20:14 01.oktober 2014.

    le kje se najdejo taki zabitki, da volijo take lažnivce in dvoličneže.