Slovenija
21 ogledov

"Kdo bo koga s stavko"

Sindikati bodo vztrajali, da je 40 let delovne dobe dovolj za pridobitev polne p Žurnal24 main
Stare sindikalne centrale grozijo z ulico. Nova pa ne verjame, da bo zakon res sprejet.

 

Ponedeljkov socialni dialog, ki se ga bo udeležil premier osebno, je bolj fototermin za javnost.
Dušan Semolič, svobodni sindikati
“Zahtevamo daljše prehodno obdobje, vse drugo je stvar pogajanj. Za delavce, ki imajo do upokojitve le še nekaj let, mora ostati nespremenjen sistem,” meni predsednik v tem tednu ustanovljene Zveze reprezentativnih sindikatov Rajko Bakovnik. Predvideva, da se bodo pogajanjem pridružili v mesecu ali dveh, ki jih potrebujejo za registracijo. Referendumu in grožnjam s protesti in stavkami ni naklonjen. Če bi jih vlada kljub vsemu “postavila pred zid”, se bodo o ukrepih pogovorili z 12 tisoč člani in partnerskimi sindikati. Vendar Bakovnik ne verjame, da bi državni zbor tak pokojninski predlog vlade res sprejel.

Bonus samo ženskam
V KS90 od umika po njihovem krivičnih in diskriminatornih zahtev ne bodo odstopili. Po besedah predsednika Borisa Mazalina je krivično, da se bodo nekateri en mesec prej lahko upokojili po zdajšnjem predlogu, drugi pa bodo za manjšo pokojnino morali delati dlje. Ženske pa bodo diskriminirane, ker jim bo odvzeta olajšava zaradi otrok. “Če je res, da bonus koristijo moški, potem naj zapišejo, da ga lahko koristijo samo ženske,” predlaga Mazalin.

Če bo referendum ...
Šef zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič svari, da če jih bodo politiki izigrali, kot so jih pri referendumu o nedeljskem delu, “se bomo šli, kdo bo koga. O tem, kdo bo koga v primeru generalne stavke, ne dvomim.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.