Slovenija
0 ogledov

Kdo bo krotil razsipnega Rupla?

Dimitrij Rupel. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Posebni odposlanec Dimitrij Rupel prihaja v službo z asistentom Alešom Balutom. Zanimivo je, da Pahor v kabinet jemlje vse prej kot varčnega Rupla.

Danes prihaja v službo Dimitrij Rupel, novoimenovani premierjev posebni odposlanec za zunanje zadeve. Po naših informacijah ne prihaja sam, ampak bo s seboj pripeljal tudi Aleša Baluta. Ta je pri nekdanjem zunanjem ministru opravljal funkcijo vodje kabineta in skupaj z njim pri predsedniku republike izvisel na zdaj že znamenitem veleposlaniškem razpisu kot kandidat za veleposlanika v Bratislavi.

S premierjem k Türku
Čeprav Rupel ne bo veleposlanik zaradi nezaupanja predsednika Danila Türka, naš vir iz kroga premierjevega kabineta trdi, da sta Pahor in Türk po Ruplovem imenovanju že govorila. Türk naj bi odobril, da s Pahorjem na sestanke o zunanjih zadevah prihaja njegov novi zunanjepolitični svetovalec Rupel.

Pobeg iz New Yorka
Zanimivo je, da k varčevanju zavezani Pahor, ki zaradi kriznih razmer reprezentanco doma plačuje iz lastnega žepa, v kabinet jemlje vse prej kot varčnega Rupla. Nazadnje si je nekdanji zunanji minister pot na državne stroške privoščil septembra, ko se je udeležil zasedanja generalne skupščine OZN v New Yorku. Sobo v hotelu Hilton (Waldorf Astoria), ki stane 845 evrov na noč, so mu iz proračuna plačali vnaprej. A vseh nočitev ni izkoristil, ampak se je vrnil predčasno. Na ministrstvu sicer pojasnjujejo, da je šlo za zdravstvene razloge in je bil Rupel po predčasni vrnitvi doma deležen zdravstvene oskrbe. Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za Ruplove težave s koleni, ki pa so proračun udarile tudi zato, ker si je minister za let od Frankfurta najel zasebno letalo. Zunanje ministrstvo je ta let stal 3.029 evrov, ker je zunanji minister varovana oseba in potuje z varnostniki, pa je preostali del stroška, ki znaša približno deset tisoč evrov, plačalo notranje ministrstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.