Slovenija
30 ogledov

Kdo bo nadziral nadzornike?

Sabina Kržič, novinarka Žurnala24. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dela na črno ne bo pregnala palica, pač pa burja med nadzorniki in korenček za prijavitelje.

Vlada se je zelo zagreto lotila prenove zakonodaje, ki naj bi zmanjšala črno, sivo in drugo ekonomijo mrakobnih barv, a dokler bodo njeni izvajalci premalo dejavni, ne bo učinka.

Inšpektorji namreč ne izvajajo niti zakonodaje, ki jo že imajo in ki ni tako slaba. V stanovanje ne vstopajo, ker, pozor – “ni potrebe”! Ker čakajo, da se bodo kršitelji ustrašili in prijavili kar sami? Smešno.

Ob tem inšpektorji sami sebe celo smatrajo kot izjemno uspešne, ker so lani izdali več kot 3.400 ureditvenih odločb. Uau! Potem pa se še pohvalijo, da je prav to njihov “temeljni ukrep”. Kako brezzobo.

“Kakšno pooblastilo pa predlagate? Da bi streljali?” mi je nekoč dejal glavni inšpektor Brezovar. Ne glede na to, ali bi si kateri od delodajalcev to tudi zaslužil, seveda ne želim, da bi jih inšpektorji streljali.

Bom pa zelo zelo vesela, če bodo naši nadzorni organi izvajali vsaj tista “trša” pooblastila, za katera imajo vse zakonske podlage.

Burja in korenček. Vladi predlagam, naj najprej prevetri nedelovno inšpekcijo, preden se loti novih predpisov. In če si res želi zmanjšati delo na črno, naj pogleda skozi prste naročnikom del in jih oprosti plačila globe.

Zanje – kot soudeležence dela na črno – namreč predlaga po tisoč evrov kazni, kar je absurd. Komu bo sploh padlo na kraj pameti, da bi prijavil šušmarja, ki mu je polagal ploščice v stanovanju, če bo kaznovan tudi sam?

Ne dvomim, da bi bilo ob imuniteti prijaviteljev veliko, še posebno če bi se mojstri izkazali za ne preveč mojstrske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.