Slovenija
24 ogledov

Kdo bo odločal o sestanku Trump - Putin v Sloveniji?

Ruska kapelica Saša Despot
Ruski in slovenski zunanji minister danes tudi o možnosti prvega srečanja novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu zagotovil, da bo prihodnje leto uradno obiskal Slovenijo. V pogovoru ob robu zasedanja Ovseja v Hamburgu sta govorila tudi o srečanju Trump - Putin v Sloveniji. Glede te pobude, ki jo je dal ruski poslanec, je Lavrov dejal, da "je to stvar dogovora med obema predsednikoma".

Treba je najprej počakati, da Trump uradno prevzame položaj, tako "da v tem trenutku težko pove kaj več kot to, da je Slovenija ustrezna država, seveda pa se lahko zgodi, da bo to prvo srečanje potekalo v Washingtonu ali Moskvi".

Če pa bi do srečanja prišlo v kaki tretji državi, pa je Lavrov Slovenijo "ocenil kot zelo ustrezno državo, ki ima tudi izkušnje, saj je leta 2001 odlično organizirala srečanje med takratnima predsednikoma ZDA Georgom Bushem in Putinom". Dodal je, da tudi izkušnje štejejo, je povedal Erjavec.

Ministra sta sicer govorila o gospodarskem sodelovanju med državama, med drugim na področju turizma, in kulturnem sodelovanju ter se dogovorila o nadaljevanju aktivnosti glede mariborskega muzeja, posvečenega ruskim ujetnikom med drugo svetovno vojno.

Kdaj bo Lavrov uradno obiskal Slovenijo prihodnje leto, še nista dorekla, jo pa bo obiskal ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Kot možni priložnosti za obisk je Erjavec omenil odprtje omenjenega muzeja v Mariboru ali Blejski strateški forum.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 13:05 11.december 2016.

    v živo jih boš videl samo če si vip, sicer te ne bodo spustili zraven, gledal jih boš po tv, to pa lahko že sedaj, lahko pa da živiš v zanosu in ponosu, ki je samo v tvoji ali še ...prikaži več kakšni drugi glavi, kakšne druge koristi pa žal ne bo

  • Avatar praufo
    praufo 12:23 11.december 2016.

    koliko gre sloveniji na bolje, od obiska putina v sloveniji, enormni stroški za varnost in blokada prometa za en dan, ki jih ne izdajo, in hinavsko klečeplazenje gospoda manekena, zanima me, če po novem lahko kmetje kaj prodajo v rusijo ...prikaži več ali je še isto, ... če to razmišljanje še malo razširimo, bo tako srečanje med trampom in putinom še mnogo, mnogo dražje, promet še bolj blokiran ... no mogoče bo profit slinežev na visokih položajih v diplomaciji, ampak raja, raja ... za njo ne bo nič drugače ... ker za tako parado ni škoda če je makar par dni zaprt ves promet, za razliko od 2. januarja, ko večina sužnjev ne pride na tlako

  • h3o 16:23 10.december 2016.

    Trump Putin dobrodošla v Sloveniji...