Slovenija
12 ogledov

Kdo bo osmi potnik v Bruselj

Ivo Vajgl ni zadovoljen s kompromisom. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenski evroposlanci so veseli, ker bomo z Lizbonsko pogodbo dobili še osmega poslanca, čeprav Vajgl ob tem meni, da na junijskih volitvah (še) nismo izvolili osmega poslanca.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) opozarja, da se moramo v Sloveniji še dogovoriti, kako bo izvoljen osmi evropski poslanec, ki ga predvideva Lizbonska pogodba. "V Sloveniji smo imeli volitve, na katerih smo volili sedem, ne osem poslancev. Težko je a priori reči, da se nek poslanec izvoli na rezervo," meni Vajgl.

 

Darilo Lizbonske pogodbe

S potrditvijo Lizbonske pogodbe na drugem referendumu na Irskem minuli konec tedna je bila odpravljena glavna prepreka za uveljavitev te reformne pogodbe, ki Sloveniji prinaša še en, osmi sedež v Evropskem parlamentu.

V SDS so skupaj s svojima evropskima poslancema takoj po izidu irskega referenduma izrazili zadovoljstvo, ker bo Zofija Mazej Kukovič lahko zasedla to osmo mesto. Zoran Thaler (S&D/SD) je dobrodošlico izrekel "dodatni evroparlamentarki iz Slovenije", njegova strankarska kolegica Tanja Fajon pa se je veselila večjega deleža poslank v Evropskem parlamentu.

Bolj nevtralen je bil Lojze Peterle (EPP/NSi) ki bo "zelo vesel novega poslanca oziroma poslanke". Podobno nedoločno je Jelko Kacin (ALDE/LDS) menil, da bo dodaten poslanec slovenski četici omogočil lažje pokrivanje odborov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.