Slovenija
21 ogledov

Kdo bo prevažal paciente

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Medicinske sestre in še posebej reševalci opozarjajo na nevarnost zmanjševanja kakovosti in varnosti zdravstvene oskrbe pacientov med prevozi z reševalnimi vozili.
"Apeliramo na strokovno in splošno javnost, da nam prisluhne in zahteva varno zdravstveno oskrbo, kamor štejejo tudi varni prevozi z reševalnimi vozili z izobraženimi in usposobljenimi reševalci. Pogosto so prav ti prvi na prizorišču najhujših prometnih in drugih nesreč – in ravno prve minute štejejo. Zdaj je še čas," so sporočili iz Zbornice – Zveze.

"Po zadnjih vesteh, ki jih lahko spremljamo v različnih virih obveščanja, nekatere prihajajo tudi z ministrstva za zdravje, lahko nekatere spremembe, če bo do njih prišlo, bistveno poslabšajo varno zdravstveno oskrbo pacientov na terenu, še posebej varne prevoze z reševalnimi vozili," so zapisali v sporočilu za javnost na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ter Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Ni treba, da je voznik reševalnega vozila primerno izobražen
Po besedah Zbornice – Zveze Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije že poldrugo leto vztrajno vpliva na ministrstvo za zdravje, da zniža kadrovski standard na nujnih reševalnih prevozih. "Konkretno: da se diplomirani zdravstveniki zamenjajo s tehniki zdravstvene nege. Istočasno zagovarjajo stališče, da bi za krmilom reševalnega vozila tehnika zdravstvene nege lahko zamenjal voznik brez zdravstvene izobrazbe," so sporočili iz Zbornice – Zveze.

Z omenjeno pobudo se v zbornici in zvezi ne strinjajo, saj so mnenja, da se pojem profila voznika, na katerega se sklicujejo v vseh omenjenih pobudah, zlorablja. "Gre namreč za laično osebje, brez zdravstvene izobrazbe, ki ni primerljivo z osebjem, šolanim po posebnem programu za zdravstvene reševalce, kot ga pozna tujina," opozarjajo na Zbornici – Zvezi.

Poklicna kvalifikacija je po njihovem mnenju namenjena izključno voznikom javnih prevozov potnikov in tovora v mednarodnem prometu.

Za pacienta varneje, če ga vozi voznik z zdravstveno izobrazbo
Prav tako ne vidijo višje ravni varnosti za pacienta, če ga vozi oseba z dodatnim znanjem javnega prevoza potnikov, ki nima nikakršne zdravstvene izobrazbe ali dodatnih znanj iz vsebin nujne medicinske pomoči. "Za pacienta je še vedno najvarneje, če ga vozi zdravstveni delavec, še posebej v primeru zapletov z njegovim zdravstvenim stanjem med prevozom."

Se pa oboji strinjajo, da bi povečali varnost pacientov v cestnem prometu z obveznim usposabljanjem iz varne vožnje za voznike vozil s prednostjo. Prav tako naj bi bila težava plačilo voznikov reševalnih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.