Slovenija
3 ogledov

Kdo bo prvi letel iz Peka?

Minister Lahovnik si najprej želi novih nadzornikov, ki bi nato vzeli pod lupo d Žurnal24 main
Minister Lahovnik o menjavi nadzornega sveta Peka, šef nadzornikov pa o strahu vlade.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ocenjuje, da je v Peku prišlo do osebnega spopada med predsednikom nadzornega sveta (NS) in predsednico uprave. Po njegovem mnenju bi bila zato najboljša rešitev menjava NS, novi nadzorniki pa bi nato preverili delo predsednice uprave Marte Gorjup Brejc.

Zupanc bi odstopil, a ...
Predsednik NS Zlatko Zupanc nam je včeraj sporočil, da bo odstopil s tega položaja, če bo minister Lahovnik po pogovoru z njim še takšnega mnenja. Pogovora s šefom NS, ki ga je napovedal Lahovnik, še ni bilo in ga ne bo vsaj še do polovice tedna. Prav tako še ni sklicana prestavljena seja NS, ki bi morala biti pred prazniki, a je bila Gorjup Brejčeva na dopustu.

Zupanc še pravi, da so dobili pisni odgovor Gorjup Brejčeve na obtožbe, ki bodo obravnavane na omenjeni seji. NS je namreč prejel notarsko overjene izjave več prič, po katerih naj bi šefica Peka leta 2004 sodelavcu s posebnimi pooblastili odobrila stimulacijo k plači za pokritje izmišljenega posla, v času od julija 2005 do oktobra 2006 pa še 20-odstotno stimulacijo, ki jo je po navedbah v izjavah omenjeni sodelavec moral v gotovini izročati Gorjup Brejčevi. Za tako hudo kršitev je mogoča razrešitev in ugotavljanje kazenske odgovornosti, še pravi Zupanc. Že pred prazniki je zato NS napovedal kazensko ovadbo zoper Gorjup Brejčevo, ki pa je še pred tem zoper Zupanca vložila ovadbo zaradi izsiljevanja, zlorabe pooblastil in mobinga.

Osebni spopad ali populizem?
Šef nadzornikov Peka še meni, da je funkcija člana ali predsednika NS preveč odgovorna, da bi jo lahko zožili le na osebni spopad, prav tako pa zanika "bombice, ki jih mečejo v javnost", da si on želi postati šef Peka. Meni tudi, da je bil medijski napad Gorjup Brejčeve na nadzornike pred prazniki učinkovit, ker si vlada v času, ko preštevajo njene kadrovske poteze, ne želi menjav. A obenem ocenjuje, da vlada vendarle ne bo popustila takšnemu populističnemu medijskemu pritisku. Gorjup Brejčeva se včeraj na naša vprašanja ni odzvala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.