Slovenija
89 ogledov

Kdo bo žrtev viharja v kozarcu vode?

K dragim komunalnim storitvam je največ prispevala cena oskrbe s pitno vodo. (Fo Žurnal24 main
Potem ko je v Sloveniji odmevalo, da Slovenci iz vodomatov pijemo oporečno vodo, je zdravstveni inšpektorat namigovanja zavrnil. Minister napovedal sankcije. Koprski zavod pri opozorilu vztraja.

"Zdravstveni inšpektorat sporoča, da ni absolutno nobenih dokazov, da je voda neustrezna in da bi bilo zdravje ljudi ogroženo," je na novinarski konferenci Ministrstva za zdravje zatrdil namestnik glavne zdravstvene inšpektorice Darko Mehikić.

Sporni so vodomati in ne voda!
Mehikić je izpostavil, da so na podlagi danes prejete dokumentacije od Zavoda za zdravstveno varstvo Koper ugotovili, da slednji pri vrednotenju rezultatov analiz vzorcev vode, ki so jo opravili, ni uporabil ustreznih predpisov in meril, ki veljajo za analizirane vrste vod.

Z inšpektoratom sem poskušal navezati stike že lani decembra. Nekaj telefonskih klicev je končalo pri tajnicah. Za sestanek se nisem mogel dogovoriti, pravi Gorazd Pretnar.
 

Direktor koprskega zavoda Gorazd Pretnar je za Žurnal24 po tiskovni konferenci ministrstva izpostavil, da je njihov zavod analiziral vodomate, iz katerih priteče voda. Avtomati so po njihovih ugotovitvah neustrezno vzdrževani, zaradi česar voda, ki je pred tem, ko pride v vodomat, sicer lahko neoporečna, v kozarec pa zaradi neustreznega vzdrževanja vodomatov vendarle pride več mikroorganizmov, kot je zdravo.

Inšpektorat se sklicuje na pravilnike, ki urejajo porabe vode; Pretnar pravi, da so vse pravilnike, ki se nanašajo na vodo, dosledno prebrali in upoštevali. Še enkrat pa izpostavi, da so analizirali vodomate, katerih uporabe oziroma vzdrževanja pa ne ureja noben pravilnik, na katerega se sklicuje  inšpektorat.

"Država, v kateri kapital narekuje, kaj naj popijemo in pojemo!"
Zdravstveni minister Borut Miklavčič je na tiskovni konferenci napovedal sankcije proti vodstvu koprskega zavoda, med drugim tudi zaradi odškodninskih zahtevkov, ki naj bi jih prejeli s strani slovenskih polnilnic vode.

"Mi smo tej družbi pokazali, da so odgovorni zaspali," pravi Pretnar in komentira, da minister napoveduje sankcije proti tistemu, ki je pokazal na nepravilnosti, tistemu, ki ni opravil svojega dela, pa je pogledal skozi prste. "To je narobe svet!" zaključi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.