Slovenija
162 ogledov

Kdo bodo novi ustavni sodniki in kaj morate vedeti o njih?

slovenija291007, ustavno sodisce, zreb, seja, ustavni sodnik, foto Dejan Mijovic slovenija291007, ustavno sodisce, zreb, seja, ustavni sodnik, foto Dejan Mijovic
V koncu marca poteče mandat trem ustavnim sodnikom od skupno devetih, konec aprila pa še četrtemu. Predsednik republike je v potrditev državnemu zboru predlagal štiri kandidate, ki so se v teh dneh predstavili javnosti. Kdo so in kaj so povedali?
  • Marijan Pavčnik. Avtorja več znanstvenih publikacij in rednega profesorja za filozofijo in teorijo prava in države na ljubljanski pravni fakulteti je v imenovanje predlagal predsednik republike. Z začetkom letošnjega leta se je upokojil, a še vedno raziskuje in tudi deloma poučuje.
    Pavčnik je v predstavi javnosti povedal, da po njegovem prepričanju na ustavno sodišče ne sodijo pravniki, ki mislijo politično in so s politiko interesno povezani. "Ustavni sodniki morajo biti nad vsakodnevnimi političnimi interesi in konflikti," je poudaril in v nadaljevanju izpostavil, da nasprotuje temu, da politika komentira odločitve ustavnega sodišča in z izjavami pritiska na odločitve sodišča. Ob tem je izrazil strinjanje z izjavami, da je odločitev treba sprejeti, četudi s stisnjenimi zobmi.
  • Matej Accetto. Izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti, kjer predava na katedri za ustavno pravo, je v svoji predstavitvi izpostavil, da je bilo težišče njegovega dela doslej potekalo na raziskovalni in pedagoški ravni.
    Accetto je navedel, da se za soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika ni odločil zlahka. Ustavno sodišče po njegovem prepričanju ne sme biti akter družbenih sprememb, ampak dosledni varuh ustavnega reda. Tudi Accetto je podobno kot njegovi sokandidati navedel, da je naloga tako politike kot članov ustavnega sodišča, da se politika umakne tisti hip, ko je ustavno sodišče postavljeno oziroma ko novi član začne delovati kot ustavni sodniki: "Od te točke naprej pa mora biti ustavno sodišče samostojni nosilec samostojne in enakovredne veje oblasti, katere bistvena naloga je, da nadzira drugi dve veji oblasti."
  • Klemen Jaklič. Strokovnjak ustavnega prava in predavatelj na Univerzi Harvard je po lastnih besedah pristal na kandidaturo, zaradi široke (mednarodne) podpore, ki jo je dobil, in tudi ker si javnost na čelu ustavnega sodišča želi mlajše posameznike.
    Jaklič je zavrnil namigovanja o svojih tesnih strankarskih vpetostih, ki se občasno pojavljajo v javnosti. "Nikoli nisem bil član nobene politične stranke, strank ne poznam bolje kot vsak povprečen državljan," je navedel in nadaljeval, da pa drži, da je ob primeru temeljnih kršitev s svojega področja človekovih pravic to tudi javno izpostavil. Opozarjanje na kršenje temeljnih pravic in ostra kritika zoper kršitve človekovih pravic sta po njegovem mnenju temeljna dolžnost pravnikov iz akademske sfere.
    Po njegovem mnenju je pluralizem za ustavno pravo zelo pomemben, saj se na ta način soočaš z argumenti drugih in poznavaš druge ljudi, narode. Pluralnost je zato pomembna tudi na vseh ustavnih sodiščih.
  • Rajko Knez. Tudi zadnjega kandidata za ustavnega sodnika, - ki bo, če bo potrjen, mandat nastopil v aprilu - je predlagal predsednik republike. Je redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru in član meddržavnega sodišča v Haagu.
    Knez se je v današnji predstavitvi dotaknil sodb na Evropskem sodišču za človekove pravice, kar je po številu sodb na prebivalca veliko.
    Na vprašanje, ali je Slovenija v "neki ustavni krizi izvrševanja ustavnih odločb", je ocenil, da sicer ne moremo govoriti o krizi, a da je nekaj ustavnih odločb odprtih že lep čas. Zakonodajna in izvršna veja oblasti pa bi te odločbe zagotovo morali izvršiti.
Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:47 22.marec 2017.

    Prvi Jakličev komentar je bil, da ni član nobene stranke in da strank sploh ne pozna! Pa kdo je tu blesav??? Ravno Jaklič je z ostalimi svečkarji protestiral, ko so sodili Janši! Jaklič je Janšev pudeljček, nastavljen točno zato, da ...prikaži več bo Janšo reševal iz zosa, ker gre prejšnji pudeljček Ernest Petrič v penzijo!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:44 22.marec 2017.

    Ustavni sodniki so navadni lopovi, ne pa strokovnjaki!

  • moder 04:58 22.marec 2017.

    Da neke pravice sploh ni za pričakovati, sploh pa za *malega človeka*